NAJLAKŠI NAČIN DA OLJUŠTITE PAPRIKE: Trik zbog kojeg kožica sama spada
Ako ste ikada pekli paprike, znate koliko je to uživanje – miris koji se širi kuhinjom vraća u detinjstvo.
Ali kada dođe vreme za ljuštenje… tu nastaje pravi problem.
Za pripremu ajvara ili zimnice, ljuštenje često izgleda kao najduži deo posla. Srećom, postoji jednostavan trik zbog kojeg kožica paprike sama spada.
Visoka temperatura je ključ
Prvo pravilo: paprike moraju biti dobro ispečene. U rerni to znači 220–250 °C, na roštilju ili ringli – dok kožica ne pocrni i počne da se odvaja. Nema popuštanja – paprika mora da “primi vatru”.
Para radi svoje
Klasični trik naših baka: čim skinete paprike sa vatre, odmah ih stavite u zatvorenu najlon kesu, šerpu s poklopcem ili pokrijte kuhinjskom krpom. Para koja ostaje zarobljena omekša papriku i odvoji kožicu. Nakon 10–15 minuta, kožica se lako skida samo prstima.
Izbegavajte pranje
Nemojte stavljati paprike pod vodu da “brže” očistite kožicu. Time uklanjate sav dimljeni, sladak ukus koji čini ajvar posebnim.
Dovoljno je da ih obrišete papirom ili krpom.
Bonus savet za zimnicu
Ako pripremate veće količine, stavite papir za pečenje na pleh.
Tako ćete izbeći ribanje rerne i pleha, a paprike će se ravnomerno ispeći i dalje će lako ljuštiti.