PLOD KOJI SMO ZABORAVILI Ovo je zdravija verzija čokolade, a skoro niko je ne koristi!
Dok većina nas svakodnevno poseže za kafom, čokoladom ili bombonama, jedan skroman plod gotovo da je nestao sa naših trpeza.
Reč je o rogaču. Upravo on krije pravu riznicu zdravlja i može da bude saveznik u borbi protiv mnogih savremenih tegoba.
Šta je uopšte rogač?
Rogač je zimzeleno mediteransko drvo čiji plodovi liče na mahune. Od davnina je korišćen kao zaslađivač, a nekada i kao „merna jedinica“ za drago kamenje – odatle i reč karat.
Zašto je bolji od čokolade?
Prah rogača izgledom podseća na kakao, ali ima jednu veliku prednost – ne sadrži kofein ni teobromin, supstance koje kod osetljivih osoba mogu izazvati nesanicu, nervozu ili glavobolju. Pored toga, rogač sadrži:
dosta vlakana koja podstiču varenje,
minerale kao što su kalcijum, magnezijum i gvožđe,
antioksidanse koji štite ćelije od starenja.
Kako ga koristiti?
Kao zamenu za kakao – dodajte kašiku u mleko, kolače ili smutije.
Za zdrave grickalice – mešavina rogača, meda i oraha daje savršenu energetsku pločicu.
Kao prirodni zaslađivač – prah rogača ima slatkast ukus, pa često nije potrebno dodavati šećer.
Narodni saveti
U mediteranskim zemljama rogač su često davali deci kao „slatku užinu“ jer jača imunitet i čuva zube. Postoje čak predanja da je Jovan Krstitelj u pustinji opstajao upravo zahvaljujući rogaču.
Zašto ga treba vratiti na trpezu?
U vreme kada smo okruženi veštačkim slatkišima i nezdravim grickalicama, rogač nudi prirodnu, hranljivu i jeftinu alternativu. Jedini „problem“ je što smo ga skoro zaboravili.