NAJVEĆA ZABLUDA RAZOTKRIVENA!
JAJA SU NEOPRAVDANO NA LOŠEM GLASU! Pravi krivac za visok holesterol je OVO ALKOHOLNO PIĆE koje većina od nas redovno pije
Holesterol je jedna od najčešćih tema kada se govori o zdravlju srca i krvnih sudova. Ipak, i dalje postoji mnogo mitova i pogrešnih uverenja o tome šta ga podiže, šta snižava i kako se može držati pod kontrolom.
Dok jedni veruju da ga stvaraju samo određene namirnice, drugi misle da je sav holesterol loš i da ga treba u potpunosti izbegavati.
Nutricionistkinja Marija Milanović za Žena.rs razbija zablude i objašnjava kako zapravo funkcioniše holesterol u našem organizmu. Govori o tome koje greške u ishrani najčešće pravimo, koju hranu i pića nikako ne preporučuje, ali i koje male promene u svakodnevnim navikama mogu dati neverovatne rezultate za naše zdravlje.
– Kada uradimo analizu krvi i vidimo da je ukupan holesterol visok, da je dobar (HDL) nizak, a loš (LDL) povišen – to je znak disbalansa i jasna poruka da naša ishrana nije dobra. Rešenje je u promeni celokupnog stila života. Na holesterol ne utiče samo hrana, već i stres, nedostatak sna i loše navike u ishrani. Brza hrana, grickalice i industrijski proizvodi puni aditiva i transmasti glavni su krivci, čak i kada izgledaju kao "zdravi" izbori – objašnjava Marija.
Zabluda je da jaja podižu holesterol
Milanović ističe da se jedan od najvećih mitova odnosi na jaja, jer ih mnogi neopravdano izbegavaju.
– Česta je zabluda da jaja podižu holesterol. Problem zapravo prave zasićene masti. Ako ih smanjimo, a u ishranu uvedemo više zdravih masti iz orašastih plodova, maslinovog ulja, semenki i mahunarki, kao i više salata i variva – holesterol će se prirodno smanjiti.
Kada je reč o mlečnim proizvodima, tvrdi da i tu treba biti obazriv.
– Ne treba preterivati sa punomasnim mlečnim proizvodima kao što su feta sir, kačkavalj, pavlaka, sirni namazi. Tu se takođe nalaze skrivene trans-masti koje utiču na povišen holesterol. Zato bih pre izabrala mlade sireve, grčki jogurt, kefir i kiselo mleko, jer povoljno utiču, čak i smanjuju nivo holesterola – objašnjava Marija.
Veliki problem predstavljaju i "tečne kalorije", kojih mnogi nisu ni svesni.
– Ljudi često unose takozvane tečne kalorije, kojih nisu ni svesni. Recimo, treba izbegavati sve one zaslađene kafe, koje imaju dodate sirupe, jer osim šećera sadrže i trans-masti.
Kada je reč o slatkišima i alkoholu, nutricionistkinja savetuje:
– Sve moguće čokolade – izuzev crne sa što većim udelom kakaa, koja je zapravo dobra, čak može i pozitivno da utiče na holesterol – treba izbegavati. Pored toga, tu su sva gazirana pića i naravno alkohol. Možda najgore, što će verovatno mnoge razočarati, je pivo – ono je tihi ubica i direktno utiče na povećanje lošeg holesterola, a najbolja opcija, koju bih ja izabrala, je vino, pre svega belo. Kokteli takođe, prepuni su šećera, tako da sve to na duže staze opterećuje jetru i dovodi do slaganja masnih naslaga koje želimo da izbegnemo.
Stil života igra ključnu ulogu
Osim pravilne ishrane, nutricionistkinja naglašava da i stil života igra ključnu ulogu. Savetuje odlazak na spavanje do 23 časa, izbegavanje ekrana pred odlazak u krevet i spavanje u zamračenoj prostoriji radi boljeg odmora. Preporučuje i svakodnevnu fizičku aktivnost, makar u vidu šetnje, redovne obroke, pripremu hrane kod kuće i unošenje bar jedne porcije salate dnevno – jednostavne navike koje svako može da uvede odmah. Rezultati ovakvog pristupa, kako kaže, mogu biti iznenađujuće brzi.
– U zavisnosti od ozbiljnosti situacije, ukoliko je nekome već veoma masna jetra i ako je otišlo toliko daleko, terapija je neizbežna, ali u većini slučajeva već kroz 2-3 meseca, kada se navike promene, rezultati se prepolove, što govori da je promena stila života broj jedan u rešavanju tog problema.
Za kraj, Marija preporučuje i dodatnu podršku u vidu čajeva i suplemenata:
– Postoje čajevi koji su dobri, recimo čaj od đumbira, artičoke, od kukuruzne svile... Ja bih osobi koja ima povišen nivo holesterola uvela što više ribe u ishranu, posebno morske –losos, haringa, skuša – one imaju mnogo omega-3 masnih kiselina. I recimo, suplementacija sa omega-3 je odlična u smanjivanju holesterola – zaključila je Marija Milanović za Žena.rs.