Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVO ŠTA SVE MOŽETE DRŽATI U FIOKAMA U FRIŽIDERU Etilen iz nekih voća i povrća može UPROPASTITI NAMIRNICE, samo ovako se pravilno sortira hrana

22.09.2025. 14:24 14:35
Piše:
Izvor:
Ona.rs/foodpoisoningnews
frižider
Foto: unsplash.com, ilustracija

Fioke u frižideru ponekad deluju kao misterija. U njima često čuvamo sve - od povrća i salata, preko mesa, pa do piva - zavisno od toga u čijoj smo kući. Ali zapravo, fioke koje najčešće smatramo savršenim skladištem za povrće najbolje su u očuvanju drugih namirnica.

Ako ste poput mnogih, moguće je da fioke u svom frižideru niste koristili kako treba. U ovom tekstu donosimo praktičan vodič kako da ih iskoristite na pravi način i smanjite bacanje hrane.

Fioke u frižideru nisu običan prostor za odlaganje. Većina ih ima otvore ili ventilacije za cirkulaciju vazduha. Zašto? Svežina hrane zavisi od protoka vazduha, vlažnosti i etilena — gasa koji određeno voće oslobađa dok zri.

Etilen je sjajan za zrenje avokada, ali poguban za zelenu salatu. Zatvaranjem ventilacije smanjuje se protok vazduha, povećava vlažnost i gas ostaje zarobljen u fioci. S druge strane, otvoreni otvori omogućavaju protok vazduha, ograničavaju vlagu i smanjuju nakupljanje etilena.

Najefikasniji način korišćenja fioka je da jednu namenite za namirnice koje vole nisku vlažnost, a drugu za one koje vole visoku vlažnost.

frižider
Foto: unsplash.com, ilustracija

Fioka za nisku vlažnost (sa otvorima)

Tu treba čuvati namirnice koje luče etilen i brzo propadaju. Otvoreni otvori omogućavaju im da „dišu“ i sprečavaju prerano kvarenje.

Na primer, većina voća (osim bobičastog voća i lubenice), uključujući nezrele avokade. Ali, dobro je mesto i za krompir (ako ga čuvate u frižideru).

Fioka za visoku vlažnost (zatvorene)

Ovde čuvajte povrće sa tankom korom ili lisnato povrće koje lako vene. Zatvoreni otvori održavaju vlažnost i čuvaju namirnice od etilena iz druge fioke.Neka istraživanja navode da su fioke sa visokom vlažnošću (bez otvora) dobre i za odlaganje mesa.

  • Špargle, salate, brokoli, prokelj, batat, tikvice, patlidžan
  • Limun, jagode i druge etilen-osećajne namirnice
  • Sveže začinsko bilje (umotano u vlažan papir i u plastičnoj kesi)

Neka istraživanja navode da su fioke sa visokom vlažnošću dobre i za odlaganje mesa.

frižider
Foto: unsplash.com, ilustracija

Saveti za organizaciju frižidera

Zapamtite jednostavnu formulu: šta truli ide u fioku sa niskom vlažnošću, a šta vene u fioku sa visokom.

Ako fioke nemaju ventilaciju, pretpostavite da su za visoku vlažnost.

Nemojte pretrpavati fioke - optimalno je da budu dve trećine pune.

Koristite metodu "od napred ka nazad": namirnice koje se brže kvare ili kupljene prve stavljajte napred.

Donja fioka idealna je za sirovo meso, ribu i živinu — najhladnija je i sprečava ukrštanje bakterija.
 

Izvor:
Ona.rs/foodpoisoningnews
Piše:
Pošaljite komentar