Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BUĐ NA HLEBU NIJE BEZAZLENA Jedan zalogaj može ugroziti život

24.09.2025. 09:58 10:59
Piše:
Izvor:
Krstarica.com
а
Foto: Pixabay.com

Možda vam se čini bezazlenim da odstranite buđavi deo hleba i pojedete ostatak, ali to zapravo nije dobra ideja.

Mnogi ljudi izbegavaju bacanje hrane i koriste ono što izgleda jestivo, dok drugi jednostavno ne žele da idu u prodavnicu ili pekaru po svež hleb, prenosi klix.ba. 

Međutim, doktor Karan Rad upozorava da „ne postoji potpuno čist deo buđavog hleba“ i da njegovo konzumiranje može biti opasno po zdravlje. Vidljiva buđ je samo mali deo većeg problema – spore se šire po celom hlebu, iako nisu uvek vidljive golim okom. 

„Čak i ako uklonite deo na kojem se vidi buđ, to ne znači da je ostatak bezbedan za jelo“, objašnjava doktor Rad. „Buđ ima nevidljive korene koji prodiru duboko u hleb, a njene spore mogu kontaminirati celu površinu.“ 

Ni tostiranje hleba ne uništava ove toksine

Kako biste izbegli zdravstvene rizike, najbolje je baciti ceo hleb čim primetite buđ. Iako postoje vrste buđi koje su bezopasne – poput onih koje se koriste za proizvodnju plavog sira ili antibiotika – mnoge mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Jedan od primera je vrsta Rhizopus stolonifer, koja se često pojavljuje na hlebu i može biti štetna. Neke vrste buđi proizvode mikotoksine, supstance koje mogu izazvati ozbiljna trovanja, a ponekad i fatalne posledice. 

Važno je naglasiti da ni tostiranje hleba ne uništava ove toksine. Zato, ako primetite buđ na hlebu, nemojte pokušavati da spasite „čiste“ delove – najbolje rešenje je da ga odmah bacite.

(krstarica.com)

Izvor:
Krstarica.com
Piše:
Pošaljite komentar