DOK SVI PIJU SMUTIJE I JEDU SEMENKE, ONA SVOJOJ DECI DAJE KOZJE MLEKO Rezultati su neverovatni, posebno za alergije
Nekada su za doručak na srpskoj trpezi bili neizostavni slanina, mast i domaći hleb, dok se danas češće viđaju ovsene pahuljice i razne semenke.
Ipak, dok mnogi posežu za modernim navikama u ishrani, Vanja Pušica iz sela Kosatica kod Prijepolja odlučila je da ostane verna starinskim receptima i svojoj deci prenese tradiciju domaće, zdrave hrane.
– Odgajila sam troje zdrave dece, sada imam i četvrtu devojčicu od tri godine. Ona bez problema pije kozje mleko, a smatram da je upravo to jedno od najzdravijih pića. Mi smo ovde, otkako znam za sebe, odrasli na tradicionalnoj srpskoj kuhinji i kozjem mleku – kaže Vanja za RINU.
Ona veruje da je upravo nedostatak prirodne hrane razlog što danas ima mnogo više alergija kod dece i odraslih.
– Jedno od moje četvoro dece imalo je u jednom periodu problem sa alergijama, i tada smo odlučili da sve proizvodimo prirodno na svom gazdinstvu. Kupili smo koze, počeli da pijemo kozje mleko i od tada u našoj porodici sve konzumiramo bez aditiva. Kod nas je sve domaće, prirodno i zdravo – objašnjava.
Seća se i vremena kada se živelo jednostavnije ali zdravije.
– Nekada je bila skromna trpeza, ali ono što je bilo dobro, bilo je za sve. Nije bilo mnogo izbora, moralo se jesti ono što se nađe na stolu, a ljudi su živeli dugo i bili zdravi. Danas ne znam niti pratim strane recepte, niti me interesuju moderni nazivi hrane. Sve spremam na naš, domaći način. Slanina i pršuta su deo naše kuhinje, posebno doručka. Slanina sa belim lukom je kao antibiotik, a i kačamak smatram jednim od najzdravijih obroka – ističe Vanja.
Pored brige o deci i domaćinstvu, Vanja se bavi i proizvodnjom i preradom mleka, kao i pripremom zimnice, sve na prirodan i starinski način i, kako kaže, to radi za svoju porodicu, ali i uslužno za druge.
Njen primer definitivno pokazuje da zdravlje i snaga i dalje leže u jednostavnoj, domaćoj hrani, kao i u ljubavi i upornosti da se sačuva tradicija.