Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DOK SVI PIJU SMUTIJE I JEDU SEMENKE, ONA SVOJOJ DECI DAJE KOZJE MLEKO Rezultati su neverovatni, posebno za alergije

25.09.2025. 13:20 13:28
Piše:
Izvor:
RINA
млеко
Foto: RINA

Nekada su za doručak na srpskoj trpezi bili neizostavni slanina, mast i domaći hleb, dok se danas češće viđaju ovsene pahuljice i razne semenke.

Ipak, dok mnogi posežu za modernim navikama u ishrani, Vanja Pušica iz sela Kosatica kod Prijepolja odlučila je da ostane verna starinskim receptima i svojoj deci prenese tradiciju domaće, zdrave hrane.

Odgajila sam troje zdrave dece, sada imam i četvrtu devojčicu od tri godine. Ona bez problema pije kozje mleko, a smatram da je upravo to jedno od najzdravijih pića. Mi smo ovde, otkako znam za sebe, odrasli na tradicionalnoj srpskoj kuhinji i kozjem mleku kaže Vanja za RINU.

Ona veruje da je upravo nedostatak prirodne hrane razlog što danas ima mnogo više alergija kod dece i odraslih.

Jedno od moje četvoro dece imalo je u jednom periodu problem sa alergijama, i tada smo odlučili da sve proizvodimo prirodno na svom gazdinstvu. Kupili smo koze, počeli da pijemo kozje mleko i od tada u našoj porodici sve konzumiramo bez aditiva. Kod nas je sve domaće, prirodno i zdravo objašnjava.

Seća se i vremena kada se živelo jednostavnije ali zdravije.

Nekada je bila skromna trpeza, ali ono što je bilo dobro, bilo je za sve. Nije bilo mnogo izbora, moralo se jesti ono što se nađe na stolu, a ljudi su živeli dugo i bili zdravi. Danas ne znam niti pratim strane recepte, niti me interesuju moderni nazivi hrane. Sve spremam na naš, domaći način. Slanina i pršuta su deo naše kuhinje, posebno doručka. Slanina sa belim lukom je kao antibiotik, a i kačamak smatram jednim od najzdravijih obroka ističe Vanja.

Pored brige o deci i domaćinstvu, Vanja se bavi i proizvodnjom i preradom mleka, kao i pripremom zimnice, sve na prirodan i starinski način i, kako kaže, to radi za svoju porodicu, ali i uslužno za druge.

Njen primer definitivno pokazuje da zdravlje i snaga i dalje leže u jednostavnoj, domaćoj hrani, kao i u ljubavi i upornosti da se sačuva tradicija.

Izvor:
RINA
Piše:
Pošaljite komentar
SAPUNI IZ KIKINDE HIT U EVROPI Kozje mleko, lavanda i kukuruz BAKINA receptura za uspeh!
сапун

SAPUNI IZ KIKINDE HIT U EVROPI Kozje mleko, lavanda i kukuruz BAKINA receptura za uspeh!

14.03.2025. 19:18 20:47
RECEPTI FUD-BLOGERA: MAJA PETROVIĆ otkriva kako da napravite neobične PALAČINKE s KOZIJIM SIROM, CVEKLOM i ORASIMA

RECEPTI FUD-BLOGERA: MAJA PETROVIĆ otkriva kako da napravite neobične PALAČINKE s KOZIJIM SIROM, CVEKLOM i ORASIMA

27.08.2023. 13:10 11:19
“PROPALA DOMAĆICA”, A PITA SAVRŠENA! Spremna za pola sata, a RECEPT je toliko jednostavan da uspeva baš svima
да

“PROPALA DOMAĆICA”, A PITA SAVRŠENA! Spremna za pola sata, a RECEPT je toliko jednostavan da uspeva baš svima

24.09.2025. 21:22 21:36