DA LI JE PODGREVANJE HRANE DOBRO ILI NE Evo šta je zaista opasno staviti ponovo na ringlu, a šta nije
Verovatno ste već čuli upozorenja da je podgrevanje pojedinih namirnica opasno po zdravlje.
Na listi se obično nalaze pirinač, krompir, pileće meso, pečurke i zeleno lisnato povrće. Ali da li je u pitanju stvarna opasnost ili još jedan mit?
Pirinač i krompir
Istina je da pirinač i krompir mogu sadržati bakteriju Bacillus cereus, čiji toksini izazivaju mučninu, povraćanje i proliv. Međutim, problem nije u samom podgrevanju, već u načinu čuvanja. Ako se skuvana hrana predugo drži na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i proizvode toksine koje podgrevanje ne može uništiti. Zato je važno pirinač ili krompir ohladiti i staviti u frižider u roku od dva sata nakon kuvanja.
Pečurke i pileće meso
Podgrevanje pečuraka i piletine nije opasno ako su pravilno čuvane. Kod pečuraka može doći do promene ukusa i teksture, dok piletina postaje suvlja jer se proteini dodatno stežu. To nije zdravstveno rizično, ali može uticati na kvalitet obroka.
Lisnato povrće
Mit je da je podgrevanje spanaća ili drugog zelenog povrća „smrtno opasno“. Nitrati koji se prirodno nalaze u povrću mogu se delimično pretvarati u nitrite, ali se to dešava uglavnom ako je povrće loše čuvano. Ako je skuvano povrće u frižideru i pojede se u roku od jednog dana, nema mesta za strah.
Zaključak
Najveći rizik nije u podgrevanju već u nepravilnom čuvanju hrane. Ako ostatke obroka brzo ohladite i stavite u frižider, možete ih bezbedno podgrejati i sledećeg dana.