SA VOJVOĐANSKOG ASTALA Jabuke u šlafroku idealna jesenja poslastica
Ako želite brz, jednostavan i ukusan desert koji će oduševiti i najzahtevnije ukuse, jabuke u šlafroku su idealno rešenje.
Ovaj recept spaja sočne jabuke sa blagim i vazdušastim testom, praveći pravu malu poslasticu koja se topi u ustima.
Sastojci (za 4 porcije):
4 srednje jabuke (blago kisele sorte)
1 kašika šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
200 ml mleka
150 g brašna
1/2 praška za pecivo
1 kašika putera (po želji)
Šećer u prahu za posipanje
Jabuke dobro operite, ogulite koru (po želji) i izdubite sredinu, uklanjajući semenke. Isecite ih na kolutove.
Umutite jaje sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta. Dodajte mleko i kratko promešajte.
Brašno prosejte zajedno sa praškom za pecivo, pa ga lagano umešajte u tečnu smešu. Testo treba da bude glatko i blago tečnije, da lepo obavi jabuke. Po želji, dodajte kašiku rastopljenog putera za bogatiji ukus.
Kolutove jabuke umačite u testo i pržite u vrućem ulju dok ne porumene, 2, 3 minuta sa svake strane.
Za zdraviju verziju jabuke možete peći i u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 25 do 30 minuta.
Jabuke u šlafroku poslužite tople, po želji posute šećerom u prahu ili uz malo slatke pavlake ili vanila sladoleda.
Za dodatnu aromu, u testo možete dodati malo arome ruma ili cimet u prahu Ovaj desert je idealan i kao poslastica za decu i odrasle, a pravi je hit kada želite brzo nešto ukusno da se zasladite.