(VIDEO) PREMINULA AUTORKA NAJČITANIJEG RECEPTA U ISTORIJI NJUJORK TAJMSA Ovako se pravi čuveni kolač sa šljivama
Jedna od najpoznatijih američkih autorki kuvara i dugogodišnja gastro kolumnistkinja New York Times, Marijan Džuel Burous, preminula je u 92. godini života.
Iza sebe nije ostavila samo tekstove i recepte – već i jedno pravo kulinarsko nasleđe. Njen jednostavan recept za kolač sa šljivama, poznat pod imenom Plum torte, bio je prvi pravi viralni recept u istoriji novina.
Recept koji je postao legenda
Prvi put objavljen davne 1983. godine, kolač sa šljivama momentalno je osvojio čitaoce. Bio je toliko popularan da su urednici odlučili da ga objavljuju svake jeseni, sve do 1989. godine. Kada su saopštili da je to poslednji put, nastala je prava pobuna – stotine pisama stizale su u redakciju, ljudi su molili da se recept i dalje ponavlja.
Torta je ubrzo dobila status simbola prelaska leta u jesen – jednostavna, mirisna, pomalo gorko-slatka, baš kao i osećaj kada se menja godišnje doba. Neki čitaoci su tada pisali: „Ovaj recept je uteha za kraj leta i znak da nova sezona može biti jednako lepa.“
Prvi „viralni recept“
Danas mnogi kulinari Plum torte nazivaju prvim pravim viralnim receptom, jer se o njemu pričalo, pisalo i prenosilo među generacijama. Kasnije su ga čak i grafički oblikovali da može da se iseče iz novina i sačuva u fioci – a mnogi Amerikanci ga i dalje čuvaju požutelog među porodičnim beleškama.
Iako je original tražio punu šolju šećera, recept je vremenom dobio modernizovanu verziju sa nešto manje slatkoće, ali isti efekat ostaje: kolač koji vraća u detinjstvo i okuplja porodicu oko stola.
Originalni recept za kolač sa šljivama
Sastojci:
150–200 g šećera
115 g maslaca
125 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
2 jaja
12 šljiva (isečenih na polovine)
šećer, cimet i limunov sok za posip
Priprema:
Uključite rernu na 180 stepeni.
Umutite šećer i maslac dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaja i suve sastojke.
Testo rasporedite u podmazan pleh.
Po vrhu poređajte šljive, pospite šećerom, cimetom i sa malo limunovog soka.
Pecite oko sat vremena, dok ne porumeni.
Poslužite toplo ili hladno, samostalno ili uz kašiku slatke pavlake.
A ako želite da isprobate i našu domaću verziju ovog legendarnog kolača, recept vas čeka na linku ispod.