Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO/VIDEO) „POGAČIJADA“ U LJUTOVU PONUDILA POSETIOCIMA HILJADU POGAČA Tajna je ljubav i dobro dizano testo

04.10.2025. 18:14 20:15
Piše:
Izvor:
Dnevnik, S. Iršević
погачијада
Foto: Dnevnik (S. Iršević)

SUBOTICA: U Ljutovu se po peti put održala Pogačijada, manifestacija koja neguje bunjevačku tradiciju i okuplja sve više učesnika. 

Preko 50 domaćica i 2 domaćina donelo je svoje pogače, a turisti i meštani strpljivo su čekali u redu da kupe štrudle sa makom, sirom, rogačem i bundevom.

Miris svežih pogača širio se selom Ljutovo  nedaleko od Subotice, gde je tradicionalna Pogačijada postala nezaobilazni deo turističke ponude grada. Manifestacija koja ove godine slavi mini jubilej pokazuje da tradicija može biti savremena i privlačna.

"Zahvaljujući odličnoj saradnji sa gradom Suboticom, pokrajinskim sekretarijatom i Turističkom organizacijom grada, peta Pogačijada je okupila veći broj učesnika nego ikad ranije", kaže Nevena Veinović, članica Organizacionog odbora.

Hiljadu pogača po tradicionalnim receptima

Ove godine očekuje se preko hiljadu pogača, što je pola kilograma po rudi.

"Odlučili smo da ukusi budu neizostavan mak, kao i svake godine, ali i rogač, slatki sir i pogača sa bundevom, jer se prošle godine pokazalo da su ljudi zaista bili zainteresovani", objašnjava Veinovićeva.

погачијада
Foto: Dnevnik (S. Iršević)

Manifestacija nosi autentičan naziv upravo zbog specifičnosti ovog kraja.

"Može da se zove i 'Štrudlijada', ali u Ljutovu većinu čini bunjevačka nacionalna manjina, pa smo odlučili da to bude autentično, nešto vezano baš za Ljutovo", ističe ona.

Domaćice koje učestvuju na manifestaciji čuvaju recepte prenete s kolena na koleno. Divna Vlaović, domaćica kaže da je sve naučila od majke, kako Bunjevci kažu za baku.

"Svaka domaćica ima neku svoju tajnu. Najviše je potrebno da se dobro digne testo, da se stave namirnice koje inače se stavljaju, da to bude bogato“, obljašnjava Divna.

Najlepša sećanja vežu je za majkinu  štrudlu.

"Najviše sam volela kad je mama pravila štrudlu, cela kuća je mirisala. Od nje sam naučila, a onda sam finese doradila po svom ukusu, kako ukućani vole."

Ana Bešlagi, domaćica, prošlogodišnja dobitnica pehara, otkriva da tajna nije samo u recepturi.

 "Treba praviti se s ljubavlju. Ako voliš, onda može da uspe. I to je najvažnije."

Njena pogača zahteva dva kilograma brašna, oko litar i po mleka, dve deci kisele vode, pola kvasa, osam kašika šećera i kašiku soli. "Treba da se dobro zamesi, da bude lepo, glatko testo", savetuje Ana.

Iako je dijabetičar i ne jede slatko, Ana i dalje uživa u pravljenju pogača. 

"Moja deca vole kakao, čokoladno uvek – kakao, orahe i mak", priča ona. Na nedavnom festivalu u Višnjevcu prodala je 40 štrudli za nepunih dva i po sata.

Gulaš od divlje svinje i tarana

Pored pogača, posetioce su dočekali i tradicionalni gastronomski specijaliteti. Neca Ninčić, glavni kuvar, na meniju je imao taranu, škembići, čorbu s ovčetinom, pasulj i gulaš od divlje svinje.

pogačijada
Foto: Dnevnik (S. Iršević)

"Posebna tajna je nabaviti divlju svinju, pošto je to najteže. Dobili smo od Lovačkog saveza, uspeli smo da rešimo, i častili su nas s jednom svinjom. Hvala im puno", kaže Ninčić.

Tarana, kao lokalni specijalitet, privukla je posebnu pažnju posetilaca koji su želeli da probaju autentične ukuse ovog kraja.

Organizatori su se potrudili da kroz manifestaciju neguju kulturu, tradiciju i običaje naroda koji naseljava ovo podneblje.

"Imamo veliki broj izlagača sa ručnim radovima, sa domaćim proizvodima – zimnicom, domaćim medom, rakijom, vinom, voćem, povrćem. Sve ovo što vidite danas u Ljutovu jeste proizvod naših meštana ili ručni radovi naših meštana", ističe Veinovićeva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

Bogat kulturno-umetnički program upotpunio je manifestaciju koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj ljudi.

"Verujem da smo napravili jednu pravu tradiciju, jednu lepu manifestaciju", zaključuje Nevena Veinović, ponosna na to što Ljutovo, selo sa nešto više od hiljadu stanovnika, uspeva da očuva i promoviše svoje nasleđe na tako autentičan način.

Ljutovo je poznato i po Festivalu mlade rakija.

Tekst i foto: Sandra Iršević

Izvor:
Dnevnik, S. Iršević
Piše:
Pošaljite komentar
PETA "POGAČIJADA" U LJUTOVU U SUBOTU Četiri vrste pogače i 30 izlagača MANIFESTACIJA NA RADOST SVIH ČULA
суботица

PETA "POGAČIJADA" U LJUTOVU U SUBOTU Četiri vrste pogače i 30 izlagača MANIFESTACIJA NA RADOST SVIH ČULA

03.10.2025. 11:33 11:42