Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO) KVALITET I PRINOS IZNAD OČEKIVANJA, PROIZVOĐAČI MOGU DA RAČUNAJU NA LEPU ZARADU! Berba u Sremu u toku, a ovo je cena prve klase!

06.10.2025. 09:34 10:31
Piše:
Izvor:
Dnevnik
2
Foto: Dnevnik/ S. Šušnjević

Sušno i toplo leto bilo je odlično za duvan. Poljoprivrednici iz Srema − Hrtkovaca, Golubinaca i Kukujevaca − zavodoljni su prinosom i kvalitetom.

Ova sezona je bila mnogo bolja u odnosu na lanjsku, premda je i prošla godina bila i sušna i topla.

− Godina za duvan nije još završena. Sezona branja je počela prvih dana jula i trajaće sve do polovine novembra, ukoliko do tada jak mraz ne uništi biljku, ali posle dva meseca branja može se reći da su kvalitet i prinos iznad očekivanih. Biće suvog duvana oko 2,5 tona po hektaru, mada proizvođačima nije toliko značajana količina koliko kvalitet biljke, jer kilogram prve klase duvana je 715 dinara, a pete 195 dinara − kazao je za Dnevnik višegodišnji proizvođač duvana sorte virdžinija Živko Rajaković iz Hrtkovaca, koji duvan, kao i ostali poljoprivrednici iz okolnih sela, isporučuje kompaniji Japan tabako u Senti. 

2
Foto: Dnevnik/ S. Šušnjević

Kako kaže, duvan je specifična kultura i pomalo mistična. 

- Toliko je uslovljen vremenskim prilikama i mnogim faktora tokom razvoja da ništa unapred ne znamo, ni kakvog će biti kvaliteta ni koliko će ga biti, dok se prva tura ne osuši. Ova godina je bila izuzetno sušna i topla, ali uz neprekidno nadovnjavanje i sledeći naučna dostignuća, uputstva savetodavnih službi i stručnjaka iz Japan tabakoa uspeli smo da proizvedemo duvan kakvog nije bilo na sremskim poljima – veli naš sagovornik. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

Duvan voli slabiju, mršaviju zemlju, slatinjavu. Ne voli oranice, gde ima previše azota, jer onda dobija na bujnosti i ima ga previše, a nije dovoljno kvalitetan.

− Ne treba nam da uzgojimo veliku količinu duvana, već manju sa dobrim listovima, koji treba da su što žući i jednaki, suvi, bez ikakvih oštećenja i fleka, da se u ruci oseti njihova debljina a kada se stisnu u ruci da se vrate u prvobitno stanje − ističe Rajaković.

Sezonci iz Kostolca i Bujanovca

Dobru cenu ovogodišnjeg duvana prve klase pomalo kvare troškovi radne snage. 

Sezonske radnike je teško naći, ali, na sreću, Rajaković ima radnike iz Bujanovca i Kostolca, koji svake godine dolaze kod njega, jer imaju obezbeđen smeštaj. Ove godine dnevnica je 5.900 dinara.

Po njegovim rečima, proizvodnja duvana ima tri ciklusa i svaki traje po dva meseca. Krajem februara pravi se rasad, sadnjom semena u kontejnere i plastenike, a krajam maja se rasađuje na otvorena polja, kada počinje nega duvana − špartanje, okopavanje i zaštita od insekata i bolesti, da bi početkom jula nastupila berba. U svim ciklusima proizvođačima kompanija Japan tabako daje stručnu i materijalnu pomoć, odnosno finansira proizovodnju.

2
Foto: Dnevnik/ S. Šušnjević

U proteklih 10−15 godina duvan se sadi u Sremu, što je ranije bilo nezamislovo. Samo u Hrtkovcima ga ima na 600 hektara. 

Rajaković skreće pažnju na to da kada se intenzivno gaju na jednoj njivi, posle 20 godina kod duvana se javljaju virusne bolesti za koje nema leka i onda se proizvodnja seli u neki drugi region, gde se proceni da je pogodno da se nastavi gajenje duvana.

Zabranjeno je preuzimanje teksta ili dela teksta bez navođenja autora i naše medijske kuće, u vidu živog linka koji vodi ka originalnom sadržaju. Svako kršenje ovog pravila tretiraće se kao povreda autorskih prava.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
Njiva u Sremu kupljena za neverovatnih milion evra! CENA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA PRATI PORAST NEKRETNINA

Njiva u Sremu kupljena za neverovatnih milion evra! CENA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA PRATI PORAST NEKRETNINA

25.09.2025. 16:57 17:04