Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KESTEN KOLAČ "NEBESKI" Bogati krem, čokoladna glazura za potpuno uživanje

10.10.2025. 17:31 18:00
Piše:
колач
Foto: pexels/Ilustracija/freepik

Nema boljeg načina da obeležite jesenju sezonu nego ovim kolačem od kestena!

Bogata krema i čokoladna glazura čine ga desertom koji će svi tražiti na reprizu. Proveren receptt, lak, a deluje kao iz najbolje poslastičarnice.

Recept: Kesten kolač „Nebeski“

Za 10–12 parčića

Sastojci

Za biskvitnu koru

150 g brašna (može i 100 g običnog 50 g integralnog)

50 g kakaa u prahu (nepotrećeno gorko)

150 g šećera (ili 120 g za manje slatko)

4 jajeta (odvojiti belanca/žumanca)

120 ml maslaca, rastopljenog i ohlađenog (ili 100 ml ulja za mekšu koru)

1 kafena kašika praška za pecivo

prstohvat soli

Za kesten krem 

400 g kesten pirea

100 g šećera u prahu 

100 ml slatke pavlake 

2–3 kašike ruma ili likera od kestena (opciono)

1 vanilin šećer

Za sloj čokoladne glazure

150 g tamne čokolade (70% ako volite intenzivno)

100 ml slatke pavlake

20 g putera

Dekoracija

nekoliko celih pečenih kestena 

kakao u prahu ili rendana čokolada

listići nane (opciono)

Priprema — korak po korak
1) Pečenje biskvita

Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite okrugli kalup prečnika ~24 cm i obložite papirom za pečenje.

Ulupajte  belanca u čvrst sneg sa prstohvatom soli. Umutite žumanca sa šećerom dok ne posvetle, dodajte rastopljeni maslac i vanilu.

Pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Polako umešajte suvu smešu u žumanca, zatim pažljivo ubacite sneg od belanaca (ne mešati snažno, da ostane lagano).

Sipajte u kalup i pecite 20–25 minuta (čačkalica u sredini treba da izađe praktično čista). Ohladite na rešetki.

2) Kesten krema 

U dubljoj posudi pomešajte kesten pire, šećer u prahu i rum. Ako je pire gust, lagano zagrejte i umešajte slatku pavlaku da dobijete kremastu konzistenciju.

3) Slaganje kolača

Ohlađen biskvit presecite vodoravno na dva ili tri tanka sloja (po želji).

Na prvi sloj nanesite trećinu kesten krema, prelijte tanko (ako želite) Ponavljajte slojeve.

Završite slojem kesten kreme.

4) Čokoladna glazura

Zagrejte slatku pavlaku do vrelog (ne kuvati), sipajte preko iseckane čokolade, pustite minut, pa mešajte dok ne postane sjajna i glatka. Dodajte puter i mešajte.

Prelijte glazuru preko kolača, ravnomerno rasporedite. Dekorišite celim pečenim kestenima, rendanom čokoladom i presejanim kakaom.

Savet plus

Za bogatiji ukus dodajte 1/2 kafene kašičice pomorandžine korice u kesten krem.

Za vlažniju koru, pre slaganja biskvita premažite svaki sloj sa 2–3 kašike jake kafe pomešane sa malo ruma. Kafa daje dublji ton.

Bez alkohola: preskočite rum; umesto toga dodajte malo ekstrakta rume bez alkohola ili još pavlake.

Piše:
Pošaljite komentar
ZAMISLITE MEKOĆU, KREMASTU TEKSTURU I AROMU JESENI Jedan zalogaj ove kesten torte i više nikada nećete želeti druge slatkiše
кестен

ZAMISLITE MEKOĆU, KREMASTU TEKSTURU I AROMU JESENI Jedan zalogaj ove kesten torte i više nikada nećete želeti druge slatkiše

03.10.2025. 18:26 18:31
DESERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Kesten torta gotova za 15 minuta, a ukus kao u najboljoj poslastičarnici!
desert

DESERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Kesten torta gotova za 15 minuta, a ukus kao u najboljoj poslastičarnici!

19.05.2025. 16:11 16:19