overcast clouds
16°C
10.10.2025.
Нови Сад
eur
117.1682
usd
101.2252
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КЕСТЕН КОЛАЧ "НЕБЕСКИ" Богати крем, чоколадна глазура за потпуно уживање

10.10.2025. 17:31 18:00
Пише:
колач
Фото: pexels/Ilustracija/freepik

Нема бољег начина да обележите јесењу сезону него овим колачем од кестена!

Богата крема и чоколадна глазура чине га десертом који ће сви тражити на репризу. Проверен рецептт, лак, а делује као из најбоље посластичарнице.

Рецепт: Кестен колач „Небески“

За 10–12 парчића

Састојци

За бисквитну кору

150 г брашна (може и 100 г обичног + 50 г интегралног)

50 г какаа у праху (непотрећено горко)

150 г шећера (или 120 г за мање слатко)

4 јајета (одвојити беланца/жуманца)

120 мл маслаца, растопљеног и охлађеног (или 100 мл уља за мекшу кору)

1 кафена кашика прашка за пециво

прстохват соли

За кестен крем 

400 г кестен пиреа

100 г шећера у праху 

100 мл слатке павлаке 

2–3 кашике румa или ликера од кестена (опционо)

1 ванилин шећер

За слој чоколадне глазуре

150 г тамне чоколаде (70% ако волите интензивно)

100 мл слатке павлаке

20 г путера

Декорација

неколико целих печених кестена 

какао у праху или рендана чоколада

листићи нане (опционо)

Припрема — корак по корак
1) Печење бисквита

Загрејте рерну на 180°C. Подмажите округли калуп пречника ~24 cm и обложите папиром за печење.

Улупајте  беланца у чврст снег са прстохватом соли. Умутите жуманца са шећером док не посветле, додајте растопљени маслац и ванилу.

Помешајте брашно, какао и прашак за пециво. Полако умешајте суву смешу у жуманца, затим пажљиво убаците снег од беланаца (не мешати снажно, да остане лагано).

Сипајте у калуп и пеците 20–25 минута (чачкалица у средини треба да изађе практично чиста). Охладите на решетки.

2) Кестен крема 

У дубљој посуди помешајте кестен пире, шећер у праху и рум. Ако је пире густ, лагано загрејте и умешајте слатку павлаку да добијете кремасту конзистенцију.

3) Слагање колача

Охлађен бисквит пресеците водоравно на два или три танка слоја (по жељи).

На први слој нанесите трећину кестен крема, прелијте танко (ако желите) Понављајте слојеве.

Завршите слојем кестен креме.

4) Чоколадна глазура

Загрејте слатку павлаку до врелог (не кувати), сипајте преко исецкане чоколаде, пустите минут, па мешајте док не постане сјајна и глатка. Додајте путер и мешајте.

Прелијте глазуру преко колача, равномерно распоредите. Декоришите целим печеним кестенима, ренданом чоколадом и пресејаним какаом.

Савет плус

За богатији укус додајте 1/2 кафене кашичице поморанџине корице у кестен крем.

За влажнију кору, пре слагања бисквита премажите сваки слој са 2–3 кашике јаке кафе помешане са мало рума. Кафа даје дубљи тон.

Без алкохола: прескочите рум; уместо тога додајте мало екстракта руме без алкохола или још павлаке.

Пише:
Пошаљите коментар
ЗАМИСЛИТЕ МЕКОЋУ, КРЕМАСТУ ТЕКСТУРУ И АРОМУ ЈЕСЕНИ Један залогај ове кестен торте и више никада нећете желети друге слаткише
кестен

ЗАМИСЛИТЕ МЕКОЋУ, КРЕМАСТУ ТЕКСТУРУ И АРОМУ ЈЕСЕНИ Један залогај ове кестен торте и више никада нећете желети друге слаткише

03.10.2025. 18:26 18:31
ДЕСЕРТ КОЈИ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА Кестен торта готова за 15 минута, а укус као у најбољој посластичарници!
desert

ДЕСЕРТ КОЈИ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА Кестен торта готова за 15 минута, а укус као у најбољој посластичарници!

19.05.2025. 16:11 16:19