KO KAŽE DA GOMBOCE MORAJU BITI SA ŠLJIVAMA? Izmenite klasik i probajte verziju sa kajsijama!
Mirisne i slatke, a savršeno idu uz šoljicu kafe.
Loptasta poslastica pravi se od testa na bazi kuvanog krompira i brašna, koje u sredini sočnu voćku. Nakon kuvanja, knedle se uvaljaju u prezle propržene na puteru i služe posute šećerom, a ponekad i malo cimeta za dodatnu aromu. Iako se smatra da potiče iz Mađarske, ovaj desert danas pripada i kulinarskim tradicijama Poljske, Češke, Hrvatske, Slovačke, kao i Srbije.
Potrebno je:
300 g krompira
150 g oštrog brašna
50 g maslaca
1 jaje
prstohvat soli
prstohvat šećera
malo ulja
prezle.
Dodatno:
10 kajsija.
Priprema
Kajsije operite, pa svaku zarežite nožem. Izvadite koštice. Oljuštite krompir pa ga isecite na kocke. Stavite krompir u šerpu sa posoljenom vodom i kuvajte. Dodajte maslac. Viljuškom gnječite sve dok ne dobijete pire. Malo posolite.
U jednu veliku posudu stavite brašno, prstohvat soli i šećera, pa krompir pire. Dodajte jaje, pa sve zajedno razradite prstima. Pobrašnite ruke pa zamesite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Smesu podelite na 10 delova. Ubacite po jednu kajsiju u svaki deo. Onda lepo zagladite dlanovima i ostavite sa strane.
U veliki lonac sipajte dosta vode, pa kad proključa, ubacujte knedle. Kuvajte knedle još 5 minuta, nakon što isplivaju na površinu. Propržite prezle na zagrejanom ulju. Svaku knedlu valjajte u prezle. Pospite knedle šećerom.