Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAKAO JE JEFTINIJI, ALI NE I ČOKOLADA Evo zašto cene ne prate pad sirovine

22.10.2025. 18:04 18:16
Piše:
Izvor:
Kamatica.com
какао
Foto: Ilustracija pixabay/freepic

Globalne cene kakaa konačno su počele da padaju, i to značajno – sirovina je pojeftinila za čak 58 odsto u odnosu na rekordni maksimum iz 2024. godine.

Ipak, iako je kakao jeftiniji, cena čokolade se nije promenila. Razlog leži u padu potražnje i izuzetno niskom nivou prerade kakaovca u Evropi.

Najniži nivo prerade u poslednjoj deceniji

Prema izveštaju Evropskog udruženja za kakao, prerada zrna kakaovca u Evropi tokom trećeg tromesečja 2025. godine bila je najniža u poslednjih deset godina.
Očekivanja su da će rezultati za celu godinu biti rekordno slabi.

Stručnjaci predviđaju da će se pad cena sirovine nastaviti, zahvaljujući boljim vremenskim uslovima i očekivano dobroj berbi u zapadnoj Africi, regionu koji snabdeva najveći deo svetskog tržišta.

Gana i Obala Slonovače — najveći proizvođači kakaovca — već su najavile povećanje otkupnih cena za farmere, što će verovatno dovesti do globalnog viška kakaa u narednoj sezoni.

какао
Foto: freepik ilustarcija

Cena raste, pakovanja se smanjuju

Iako sirovina pojeftinjuje, cene gotovih proizvoda ostaju visoke, a pakovanja se sve više smanjuju.
Reč je o fenomenu poznatom kao šrinkflacija – kada proizvođači ne podižu cenu proizvoda, ali smanjuju količinu u pakovanju, povećavajući tako zaradu.

Tipičan primer je čokolada „Milka“: pre dve godine, 100 grama mlekne čokolade koštalo je oko 160 dinara, dok danas 80 grama košta 170 dinara. Sličnu praksu sledi većina velikih proizvođača čokolade.

Zamene za kakao postaju sve češće

Zbog visokih cena kakaa, neke kompanije su počele da u proizvodnji koriste zamene – poput žitarica i drugih sastojaka.
Zbog toga će i u narednom periodu cena čokolade zavisiti ne samo od tržišne vrednosti kakaa, već i od spremnosti proizvođača da se vrate originalnim receptima.

Kamatica.com

Izvor:
Kamatica.com
Piše:
Pošaljite komentar
NE ZOVU GA DŽABE BRZI GONZALES Čokoladni kolač u šolji spreman za 90 sekundi!
kolač

NE ZOVU GA DŽABE BRZI GONZALES Čokoladni kolač u šolji spreman za 90 sekundi!

01.10.2025. 16:21 16:27
REVOLUCIJA NA TRŽIŠTU Oni su napravili čokoladu bez kakaoa! EVO ŠTO GA JE ZAMENILO
чоколада

REVOLUCIJA NA TRŽIŠTU Oni su napravili čokoladu bez kakaoa! EVO ŠTO GA JE ZAMENILO

22.05.2025. 13:01 13:12