POSLE NAPORNOG DANA – ČORBICA ZA DUŠU! Pet jesenjih recepata koji će vas ZAGREJATI i nahraniti bez mnogo muke u kuhinji
Jesen zahteva kuvanu, domaću hranu koja greje dušu. A najbolja hrana za to su čorbice koje sadrže sve potrebne vitamine i minerale.
Pet savršenih recepata za pet radnih dana u nedelji! Donosimo vam recepte i ideje za najbolji i najzdraviji ručak na kašiku po preporuci fud blogerke Danijele Pantić:
Imuno potaž:
Potrebno je:
• 1 glavica crnog luka
• 3 šargarepe
• 2 krompira
• 4 manje stabljike celera, možete koren umesto stabljika 2 korena peršuna (zelen)
• 1/2 kelerabe, ako nemate pojačajte nešto od povrća
• Oko 1l vode
• Biber, suvi začin, so, beli luk u prahu, mlevena paprika, peršun(može i suvi)
Priprema:
Povrće naseckati na kockice približno iste veličine.
Propržiti crni luk, zatim dodati ostalo povrće, promešati i sipati litar vode.
Kada povrće omekša usitniti štapnim mikserom ili u blenderu pa dodati još malo vode do željene gustine.
Na kraju dodati predložene začine, kuvati još par minuta.
Jesenja čorbica
Potrebno je:
• 3 manja krompira
• 3 šargarepe
• 1 crveni luk
• nekoliko češnjeva belog luka/ ili u prahu
• dve i po čaše graška
• pavlaka za kuvanje
• Dve i po čaše vode
• 2 kašike gustina/čvrstina
Začini: suvi začin, biber, origano, suvi peršun, beli luk u prahu
Priprema:
1. Luk sitno naseckati i propržiti par minuta.
2. Dodati sitno naseckani krompir, šargarepu i sve začine, malo propržiti, a zatim dodati dve, tri manje čaše vode (dovoljno je samo malo da prekrije povrće).
3. Posle 10-15 minuta dodati grašak i kuvati još 15 minuta (dok povrće ne omekša).
4. Dodajte još začina po ukusu i vode ako je potrebno. Kada je gotovo, u činijici pomešati pola šolje pavlake za kuvanje i dve kašike gustina pa dodati povrću.
5. Ravnomerno rasporedite i ako fali vode, dodajte malo.
6. Kuvajte još par minuta i gotovo je.
7. Dobićete fino, kremasto jelo.
8. Polužite uz malo pavlake za kuvanje i omiljeni začin.
Zdravlje čorbica
Potrebno je:
• 500 g mlevenog pilećeg filea
• 1 crni luk
• 2 čena belog luka
• 1 tikvica
• 5 manjih krompira
• 3 veće šargarepe
• Pola kese smrznutog graška
• 2 konzerve seckanog paradajza, može i vaš domaći
• 5 čaša bujona(kupite gotov a možete i sami skuvati od kocke za supu)
Začini: Suvi začin, biber, beli luk u granulama, italijanski začin, kašičica šećera (da neutrališe kiselinu paradajza)
Priprema:
1. Svo povrće naseckati sitno.
2. U veću posudu staviti malo ulja i propržiti crni a zatim dodati i beli luk.
3. Ubaciti mlevenu piletinu i pržiti dok ne pobeli razbijajući je sve vreme da se ne bi slepila.
4. Ubaciti povrće i promešati.
5. Naliti bujonom.
6. Začiniti po ukusu i krčkati dok krompir ne omekša.
7. Gustinu jela prilagodite ukusu, ako volite gušće dodajte manje tečnosti, a ukoliko volite da više bude čorbasto dodajte još.
Najtraženija čorbica
Potrebno je:
• 1 kockica putera
• 1-2 kašike maslinovog ulja/ ili po izboru
• 2 šargarepe
• 2 štapa celera
• 1 crni luk
• 2 čena belig luka
• 3 srednja krompira
• 1 manji brokoli(možete i zamrznuti)
• Pola konzerve kukuruza, možete i zamrznuti
Bujon: Napravite od 700ml vode i kašike suvog začina/kocke za supu
Začini: suvi začin, italijanski začin, biber, so
Za beli kremasti deo:
• 4 kaška ulja/ kod mene maslinovo
• 5 ravnih kašika brašna(kod mene speltino 630)
• 300ml-400ml mleka
• 1/2 šolje pavlake za kuvanje
• 100g rendanog tvrdog čedar sira/ po izboru/ nije obavezno
Priprema:
1. U većoj šerpi na srednjoj vatru otopite 1 kašiku putera sa maslinovim uljem.
2. Dodajte šargarepu, celer i luk.
3. Pržite 5–7 minuta.
4. Dodajte beli luk i pržite još 30 sekundi.
5. Ubacite iseckan krompir, italijanski začin, so, biber i bujon.
6. Pustite da provri na srednjoj vatri, poklopite i kuvajte 10–15 minuta, dok povrće ne omekša.
7. Dodajte brokoli i kukuruz.
8. Kuvajte dok sve ne omekša.
9. Na 4 kašike ulja kratko propržiti brašno mešajući žicom 1 minut. Postepeno sipajte mleko, stalno muteći da smesa ostane glatka. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne i počne blago da vri.
10. Dodajte pavlaku i sklonite sa vatre.
11. Sipajte mlečnu smesu u supu i dobro promešajte.
12. Smanjite vatru, dodajte sir i mešajte dok se ne otopi(ne morate ovaj korak ako ne želite)
13. Probajte i po potrebi prilagodite začine.
Italijanska penicilin supa
Potrebno je:
• 2 šargarepe
• 3 stabljike celer
• 1 crni luk
• 8 čenova belog luka
• 8 šoljica pilećeg bujona
• 2,5 kašičice putera
• 2 kašike sveže mlevenog crnog bibera
• 2 jajeta
• 3 kašike parmezana
• 2 kašike svežeg peršuna
• 225 g testenine
Postupak:
1. U velikom loncu na srednjoj vatri pomešajte šargarepu iseckanu na kockice, komadiće celera, seckani crni luk, krupno seckani beli luk, 6 šoljica pilećeg bujona i so.
2. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša, 25-30 minuta.
3. Kada povrće dovoljno omekša, usitnite ga štapnim mikserom dok supa ne dobije nežno narandžastu boju, ali sa vidljivim komadićima povrća. Ako nemate ručni mikser, supu pažljivo prebacite u blender i blendajte do željene konzistencije.
4. Dodajte preostale 2 šolje bujona, umešajte 1 kašiku putera i začinite sveže mlevenim biberom po ukusu.
5. Ponovo zagrejte supu na laganoj vatri.
6. U međuvremenu u manjoj činiji umutite jaja, sitno narendani parmezan i seckani peršun.
7. Mešajući supu, polako sipajte mešavinu jaja, sira i peršuna, omogućavajući da se formiraju delikatne trake kuvanog jajeta.
8. U posebnom loncu prokuvajte posoljenu vodu i skuvajte male testenine prema uputstvima na pakovanju. Ocedite i prebacite u činiju, pa dodajte preostalu kašiku putera i promešajte da se ravnomerno premaže.
9. Prilikom serviranja u svaku činiju stavite nekoliko kašika testenine, pa prelijte vrelom supom.
10. Po želji dodajte još parmezana i svežeg peršuna za dodatni ukus. Prijatno!