Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POSLE NAPORNOG DANA – ČORBICA ZA DUŠU! Pet jesenjih recepata koji će vas ZAGREJATI i nahraniti bez mnogo muke u kuhinji

27.10.2025. 17:12 17:18
Piše:
Izvor:
stil.kurir/Dnevnik
да
Foto: freepik, ilustracija

Jesen zahteva kuvanu, domaću hranu koja greje dušu. A najbolja hrana za to su čorbice koje sadrže sve potrebne vitamine i minerale.

Pet savršenih recepata za pet radnih dana u nedelji! Donosimo vam recepte i ideje za najbolji i najzdraviji ručak na kašiku po preporuci fud blogerke Danijele Pantić:

 

Imuno potaž:

Potrebno je:

           1 glavica crnog luka

           3 šargarepe

           2 krompira

           4 manje stabljike celera, možete koren umesto stabljika 2 korena peršuna (zelen)

           1/2 kelerabe, ako nemate pojačajte nešto od povrća

           Oko 1l vode

           Biber, suvi začin, so, beli luk u prahu, mlevena paprika, peršun(može i suvi)

Priprema:

да
Foto: freepik, ilustracija

Povrće naseckati na kockice približno iste veličine.

Propržiti crni luk, zatim dodati ostalo povrće, promešati i sipati litar vode.

Kada povrće omekša usitniti štapnim mikserom ili u blenderu pa dodati još malo vode do željene gustine.

Na kraju dodati predložene začine, kuvati još par minuta.

 

 Jesenja čorbica

Potrebno je:

           3 manja krompira

           3 šargarepe

           1 crveni luk

           nekoliko češnjeva belog luka/ ili u prahu

           dve i po čaše graška

           pavlaka za kuvanje

           Dve i po čaše vode

           2 kašike gustina/čvrstina

Začini: suvi začin, biber, origano, suvi peršun, beli luk u prahu

Priprema:

1.         Luk sitno naseckati i propržiti par minuta.

2.         Dodati sitno naseckani krompir, šargarepu i sve začine, malo propržiti, a zatim dodati dve, tri manje čaše vode (dovoljno je samo malo da prekrije povrće).

3.         Posle 10-15 minuta dodati grašak i kuvati još 15 minuta (dok povrće ne omekša).

4.         Dodajte još začina po ukusu i vode ako je potrebno. Kada je gotovo, u činijici pomešati pola šolje pavlake za kuvanje i dve kašike gustina pa dodati povrću.

5.         Ravnomerno rasporedite i ako fali vode, dodajte malo.

6.         Kuvajte još par minuta i gotovo je.

7.         Dobićete fino, kremasto jelo.

8.         Polužite uz malo pavlake za kuvanje i omiljeni začin.

 

Zdravlje čorbica

Potrebno je:

           500 g mlevenog pilećeg filea

           1 crni luk

           2 čena belog luka

           1 tikvica

           5 manjih krompira

da
Foto: freepik, ilustracija

           3 veće šargarepe

           Pola kese smrznutog graška

           2 konzerve seckanog paradajza, može i vaš domaći

           5 čaša bujona(kupite gotov a možete i sami skuvati od kocke za supu)

Začini: Suvi začin, biber, beli luk u granulama, italijanski začin, kašičica šećera (da neutrališe kiselinu paradajza)

Priprema:

1.         Svo povrće naseckati sitno.

2.         U veću posudu staviti malo ulja i propržiti crni a zatim dodati i beli luk.

3.         Ubaciti mlevenu piletinu i pržiti dok ne pobeli razbijajući je sve vreme da se ne bi slepila.

4.         Ubaciti povrće i promešati.

5.         Naliti bujonom.

6.         Začiniti po ukusu i krčkati dok krompir ne omekša.

7.         Gustinu jela prilagodite ukusu, ako volite gušće dodajte manje tečnosti, a ukoliko volite da više bude čorbasto dodajte još.

 

Najtraženija čorbica

Potrebno je:

da
Foto: freepik, ilustracija

           1 kockica putera

           1-2 kašike maslinovog ulja/ ili po izboru

           2 šargarepe

           2 štapa celera

           1 crni luk

           2 čena belig luka

           3 srednja krompira

           1 manji brokoli(možete i zamrznuti)

           Pola konzerve kukuruza, možete i zamrznuti

Bujon: Napravite od 700ml vode i kašike suvog začina/kocke za supu

Začini: suvi začin, italijanski začin, biber, so

Za beli kremasti deo:

           4 kaška ulja/ kod mene maslinovo

           5 ravnih kašika brašna(kod mene speltino 630)

           300ml-400ml mleka

           1/2 šolje pavlake za kuvanje

           100g rendanog tvrdog čedar sira/ po izboru/ nije obavezno

Priprema:

1.         U većoj šerpi na srednjoj vatru otopite 1 kašiku putera sa maslinovim uljem.

2.         Dodajte šargarepu, celer i luk.

3.         Pržite 5–7 minuta.

4.         Dodajte beli luk i pržite još 30 sekundi.

5.         Ubacite iseckan krompir, italijanski začin, so, biber i bujon.

6.         Pustite da provri na srednjoj vatri, poklopite i kuvajte 10–15 minuta, dok povrće ne omekša.

7.         Dodajte brokoli i kukuruz.

8.         Kuvajte dok sve ne omekša.

9.         Na 4 kašike ulja kratko propržiti brašno mešajući žicom 1 minut. Postepeno sipajte mleko, stalno muteći da smesa ostane glatka. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne i počne blago da vri.

10.       Dodajte pavlaku i sklonite sa vatre.

11.       Sipajte mlečnu smesu u supu i dobro promešajte.

12.       Smanjite vatru, dodajte sir i mešajte dok se ne otopi(ne morate ovaj korak ako ne želite)

13.       Probajte i po potrebi prilagodite začine. 

 

Italijanska penicilin supa

Potrebno je:

           2 šargarepe

           3 stabljike celer

           1 crni luk

           8 čenova belog luka

           8 šoljica pilećeg bujona

           2,5 kašičice putera

           2 kašike sveže mlevenog crnog bibera

           2 jajeta

           3 kašike parmezana

           2 kašike svežeg peršuna

           225 g testenine

Postupak:

1.         U velikom loncu na srednjoj vatri pomešajte šargarepu iseckanu na kockice, komadiće celera, seckani crni luk, krupno seckani beli luk, 6 šoljica pilećeg bujona i so.

2.         Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša, 25-30 minuta.

3.         Kada povrće dovoljno omekša, usitnite ga štapnim mikserom dok supa ne dobije nežno narandžastu boju, ali sa vidljivim komadićima povrća. Ako nemate ručni mikser, supu pažljivo prebacite u blender i blendajte do željene konzistencije.

4.         Dodajte preostale 2 šolje bujona, umešajte 1 kašiku putera i začinite sveže mlevenim biberom po ukusu.

5.         Ponovo zagrejte supu na laganoj vatri.

6.         U međuvremenu u manjoj činiji umutite jaja, sitno narendani parmezan i seckani peršun.

7.         Mešajući supu, polako sipajte mešavinu jaja, sira i peršuna, omogućavajući da se formiraju delikatne trake kuvanog jajeta.

8.         U posebnom loncu prokuvajte posoljenu vodu i skuvajte male testenine prema uputstvima na pakovanju. Ocedite i prebacite u činiju, pa dodajte preostalu kašiku putera i promešajte da se ravnomerno premaže.

9.         Prilikom serviranja u svaku činiju stavite nekoliko kašika testenine, pa prelijte vrelom supom.

10.       Po želji dodajte još parmezana i svežeg peršuna za dodatni ukus. Prijatno!

Stil.Kurir

Izvor:
stil.kurir/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar