(FOTO) OVO JE TAJNA MITROVDANSKE POGAČE Hleb koji se ne seče, već lomi za sreću i slogu
Mitrovdan je posvećen Svetom Dimitriju Solunskom, zaštitniku grada Soluna i simbolu hrabrosti u hrišćanskoj tradiciji.
Ovaj dan uvek donese onaj poseban miris doma - pečena jela, topla pogača i tišina koja miriše na zimu. U mnogim kućama, baš tog dana, mesi se kolač koji se ne seče nožem. Lomi se rukama, u znak sloge, mira i blagostanja koje treba da potraju do proleća.
Pogača koja spaja ukućane
Mitrovdanska pogača se mesi bez jaja i raskoši, jednostavno, s namerom da bude "mirna". Kažu da testo ne treba da "pobegne", već da diše tiho, kao što treba i dom koji se sprema da dočeka dugu zimu. Dok se lomi, ne koristi se nož, jer se veruje da se oštrinom prekida zajedništvo. Umesto toga, svako parče se otkida s namerom i željom za sreću.
Recept:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kesica suvog kvasca
- 250 ml tople vode
- 3 kašike ulja
Zamesite testo, ostavite ga da naraste, pa ga premestite u pleh i oblikujte rukama. Ne koristite nož. Pecite oko pola sata na 200 stepeni, dok ne porumeni. Kada je izvadite, premažite je uljem i prekrijte čistom krpom da omekša.
Simbolika Mitrovdanske pogače
U nekim krajevima, pogača se lomi uz rečenicu: "Da smo zdravi, složni i siti." To je jednostavna, ali snažna poruka. Na Mitrovdan, trpeza nije samo hrana.
To je blagoslov doma, zahvalnost za ono što je bilo i nada za ono što dolazi. Jer zima se ne dočekuje punim stolom - nego punim srcem.