Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BOROVNICE TRAŽE VREDNE RUKE Dnevnica do 5.000 dinara, ali posao nije za svakoga

17.06.2025. 13:01 13:08
Piše:
Izvor:
Espreso/Kurir.rs/Informer/Prenela
боровнице
Foto: pixabay

U jeku sezone, u Srbiji vlada velika potražnja za beračima voća, a posebno za onima koji su spremni da beru borovnice.

Iako posao zahteva fizički napor, mnogi se odlučuju za ovu sezonsku priliku jer zarada može da dostigne i do 5.000 dinara za samo šest sati rada. Pored toga, radnici često imaju obezbeđene pauze i slobodne dane, što dodatno privlači interesovanje.

Iskustvo zlata vredi
Mileta Janković iz Mačve ističe da je iz godine u godinu sve teže pronaći pouzdane radnike za branje borovnica, a kao najsavesnije navodi – starije berače.

– Ko je uvežban, može da ubere i do 50 kilograma borovnice između 7 ujutru i 13 časova, što znači dnevnicu i do 5.000 dinara, kaže Mileta.

Svoje iskustvo podelila je i Jelena, koja već dve godine uzastopno bere borovnice kako bi finansijski pomogla majci koja se leči. Ističe da je posao zahtevan, ali da se uz praksu brzo uđe u ritam.

боровнице
Foto: pixabay

– U početku je bilo jako teško. Branje traži pažnju, jer moraš da paziš na zrelost ploda, njegovu veličinu, ali i da ne oštetiš biljku. Fizički je iscrpljujuće, naročito kada moraš da se saginješ ili čučiš. Najteže su poslednje dve radne sate – objašnjava ona i dodaje:

– Kada vidiš da penzionerke koje rade sa mnom ne odustaju, nemaš pravo da staneš.

Radno vreme zavisi od vremenskih uslova
Zbog ekstremnih vrućina tokom prethodnih sezona, uobičajeno radno vreme od 7 do 17 časova korigovano je. Sada se rad počinje ranije – od 5 ujutru, a završava do 13 sati. Berači imaju dve obavezne pauze, a u proseku se radi do osam sati dnevno. Satnica se kreće oko 400 dinara po kilogramu, a prevoz je organizovan.

Hranu radnici obično nose sami, dok pojedini domaćini nude i veće satnice za druge vrste voća, poput jabuka ili bresaka čak do 500 dinara po satu. Ipak, Jelena ističe da joj je branje borovnica fizički podnošljivije, a dodatni plus su korektni odnosi sa poslodavcima.

Odmor u toku radne nedelje
Zbog neujednačenog sazrevanja borovnice, u toku nedelje berači imaju i po nekoliko slobodnih dana, što omogućava odmor i oporavak. Jelena naglašava da ovaj posao nije za svakoga.

– Branje borovnica je ozbiljan izazov. Ko nije spreman na fizički napor i izdržljivost, ne bi trebalo da se upušta u to. Ipak, kad dođe isplata zaboravi se sav umor, kaže ona uz osmeh.

Izvor:
Espreso/Kurir.rs/Informer/Prenela
Piše:
Pošaljite komentar