СУША И ВЕТАР ПОГОДИЛИ ВАЖНУ ПОЉОПРИВРЕДНУ КУЛТУРУ Шећерна репа проклијала неравномерно, на њивама свакаква, и лепа и пожутела

Шећерна репа прва је сејана у пролећној сетви током марта, али дуг сушни период и ветар утицали су на ову индустријску биљку.
r
Фото: Dnevnik.rs

На њивама она не изгледа исто, већ њен изглед зависи од периода када је сејана. На ораницама где је семе полагано средином марта репа је никла равномерно, али тамо где су је земљорадници касније сејали, у ишчекивању кише, и сетву обавили крајем марта и почетком априла, никла је неуједначено, као да посао није обављен истовремено. Ни киша у протеклих десетак дана није допринела да на ораницама где је репа никла неравномерно семе изађе на површину.

Није само сушни период оставио траг на репу, већ је и ветар лоше утицао на тек проклијали усев. По речима др Живка Ћурчића са Института за ратарство и повртарство у Новом Саду, парцела од националног значаја − 1.000 хектара посејаних репом у северном делу Бачке, биће преорана.

Хиљаду хектара репе у северном делу Бачке је преорано, не због суше, већ што је тек  проклијалу биљку прво ветар загрнуо, а онда и ишчупао (Др Живко Ћурчић)

- Не зато што индустријска биљка није никла, већ што је тек проклијалу биљку прво ветар загрнуо, а онда и ишчупао. Пољопривредници су зато морали или да је пресеју или да репу замене житарицама или уљарицама - казао је др Ћурчић.

Фото: Dnevnik.rs

По његовим речима, киша није много поправила влагу у земљишту и зато би је требало још.  Стручњак каже да чак ни обилне падавине не би репи шкодиле јер је земља сува на површинском и у дубинском слоју, пошто ветровито време исушује земљиште.

Земљорадници кажу да сада, после два захлађења и кише, на њивама има различите репе. Негде усев лепо изгледа, негде је пожутео од хладноће, а понегде семе није успело у свим лејама да проклија.

Ратар из Кисача, код Новог Сада, Владимир Франциста сејао је репу 17. марта, у време док је још било влаге у земљи. Никла је свуда и треба други пут да је третира од корова.

Фото: Dnevnik.rs

- Тренутно је је мало пожутела од хладноће и зато ћу је третирати од корова када отопли. Чекаћу да се опорави, да јој заштитна хемијска средства не нашкоде.


Још се сеје

Др Живко Ћурчић каже да репу треба сејати током марта, када земља достигне пет степени топлоте. Али, промена климе одлаже сетву и период сетве сада се прилагођава асортимену.

- На огледном пољу Института тек ових дана завршавамо сетву репе - казао је др Ћурчић.


За разлику од њега, у Банату пољопривредник из Црепаје, у општини Ковачица, Горан Јосифовић репу је сејао 4. априла. Чекао је да падне киша, али пошто је није било, сетву је обавио почетком априла.

 - Семе је полагано у суву земљу и репа је никла неуједначено. Киша која је уследила није допринела да семе изађе из земље, јер и даље није свуда проклијало - казао је Јосифовски. - Шта ће бити у наредном периоду, незахвално је говорити. Знамо само да репи не годи претерано велика влажност, да не може да издржи хладно време, два-три степена изнад минуса, и да је морамо свакодневно обилазити и штитити од болести.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести