ДОБРА ЦЕНA ПАОРИМА ОСЛАДИЛА СЕТВУ СЛАТКОГ КОРЕНА На војвођанским пољима почео најважнији посао у пољопривреди

Почела је сетва шећерне репе на подручју општине Темерин, где ће Земљорадничка задруга „Жуњи Силак” посејати индустријске биљке на око 650 хектара, што је више него дупло већа површина у односу на лане, када је под слатким кореном имала око 300 хектара. 
1
Фото: Дневник/ Александра Ерски

Још једна земљорадничка задруга, она у Кисачу код Новог Сада, такође ће имати веће површине овог пролећа засејане под репом.

По речима директора Земљорадниче задруге Миладина Лазића за „Дневник”, репе ће бити на око 40 хектара, што је више него прошле сетве, када је било посејано 30 хектара.

На основу ова два примера може се закључити да ће репе ове године бити посејано више него лане, али не много, агрономи процењују за десетак процената, и да ће заузети око 45.000 хектара.

По подацима Републичког завода за статистику, лане је под репом било посејано 41.673 хектара, што је за 20 одсто већа површина него у сетви 2022. године. 
Просечан принос је био нижу у односу на вишегодишњи просек - 48 тона по хектару, јер је део репе захватила трулеж због инфекције Candidatus Phytoplasma solani.

Фото: Дневник

Директор задруге у Кисачу Лазић казао је да je интересовање за репом порасло због сигурне цене, која се већ сада зна - 47 евра по тони.

- Позната цена, за разлику од других пољопривредних култура, навела је пољопривреднике да се, у односу на лане, више окрену сетви слатког корена - казао је директор Лазић и навео да Земљорадничка задруга у Кисачу сеје репу за шећерану у Црвенки.

Фото: Дневник

Лањска кампања прераде шећерне репе, навео је, била је добра, плативе чисте репе било је око 60 тона по хектару.

- Сада очекујемо да до маја, како се прича, добијемо 35.000 динара по хектару. Министарство пољопривреде је прошле године обећало субвенције за приносе веће од 50 тона по хектару за површине до 500 хектара. Шећеране су предале спискове Министарсту и очекујемо исплату - истакао је Лазић.

 


Репа се може сејати до 10. априла

На Институту за ратарство и повртарство од националног значаја у Новом Саду на огледном пољу репу неће сејати док не падне добра киша, казао је шеф Одсека за шећерну репу др Живко Ћурчић.

- Сетва је кренула у појединим деловима Војводине, премда је земља сува, и зато се препоручије да се са сетвом сачека док оранице не поквасе кишне капи, а у регионима где је било ових дана кишно може се започети са сетвом - казао је др Ћурчић.

Како је навео, март је период када се репа сеје, али у садашњим агрометеоролошким условима неће бити касно ако се репа посеје и после марта, током прве декаде априла.
 


 

И ратар из Кисача Јозеф Фокман ишчекује субвенције за репу и пита се да ли ће их бити и ове године. Казао је да ће посејати мало више репе него лане.

Фото: Дневник Ф. Бакић

- Једино за репу знамо колико ће коштати, док за кукуруз, соју и пшеницу не знамо, мада су шећеране ове годне снизиле цену коштања по тони. У лањској сетви добијали смо по тони између 52 и 53 евра, а сада плаћају 47 евра по тони. Без обзира на то, репа је једина за коју унапред знамо колико ће коштати и колико ћемо добити новца када доспе за прераду.

З. Делић
Фото: Дневник 
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести