ПОШТЕНО РОДИЛО Шећерна репа ће се осладити и фабрикама и ратарима

Фабрике шећера у Ковачици и Пећинцима завршиле су прераду репе док ће се у фабрикама у Врбасу и Црвенки репа прерађивати до половине јануара наредне године.
2
Фото: pixabay.com

Компанија „Хеленик шугар”, која држи фабрику шећера у Црвенки, задовољна је овогодишњим родом, пошто, у просеку, индустријске биљке има 65 тона по хектару а дигестија 16, што је стандард - казао је за „Дневник” директор сировинског сектора Настадин Јововић. - Компанија „Хеленик шугар” посебно је задовољна што у Бачкој, одакле су кооперанти фабрике, нема трулог рода, односно, само понегде у занемарњивим процентима, за разлику од њива у Банату и Срему, где труле репе има доста - навео је Јововић и казао да ће се тек када фабрике заврше прераду репе радити анализе да би се утврдило шта је узорк томе, суша или штеточине

Јововић је казао да на основу репе која је до сада прерађена не треба да стрепимо јер ће шећера бити сигурно за домаће потребе и за извоз али да је још рано говорити о прецизнијим подацима колико ћемо имати шећера у овогодишљој преради индустријске биљке.

Раније је компанија „Суноко” изнела податак да у три шећране које има у власништву - Врбас, Пећинци и Ковачица очекује да ће имати око 2600.000 тона шећера са око 29.000 уговорених површина под репом.

Фото: Dnevnik.rs

Ове године под индустријском биљком имамо, према подацима Републичког завода за статистику (РЗС), 41.673 хектара, што је за 20 одсто више него прошле године а мање за 12,8 одсто у односу на десетогодишњи просек.

Статистика је изашла и са податком на основу трогодишњих приноса 2020. – 2022. године да ће ове године бити око 350.000 тона шећера и да ћемо га имати за домаће потребе око 250.000 тона, а остало за друга тржишта.


Нови род репе 47 евра по тони

lДок ратари чекају јавни позив за исплату субнеција, подсећамо да је компанија „Суноко” већ на почетку прераде репе од ове године изашла пред пољопривреднике с понудом за нову сетву догодине.

„Суноко” је понудио 47 евра по тони чисте репе, бонус за дигестију која је већа од дигестије „Суноко”, гратис за половину семена и аванс од 600 евра по хектару за потписивање уговора до 1. децембра 2023 године.


Разлог зашто ове године имамо више репе су подстицаји које је држава обећала ратарима - 35.000 динара по хектару за приносе изнад 50 тона плативе репе.

Подстицај ће се исплаћивати шећеранама, а оне даље пољопривредницима прослеђивати.

Почетком новембра прошле године о томе је донета Уредба о финансијској подршци пољопривредним произвођачима шећерне репе ради стаблизације производње шећерне репе и шећера, у којој је, између осталог, наведено да ће се новац исплаћивати на основу јавног позива који треба да објави Министарство за пољопривреду - Управа за аграрна плаћања. Зато сада шећеране и пољопривредници чекају да се објави јавни позив.       

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести