ЕВО КОЈУ ХРАНУ НЕ ТРЕБА ДА ЈЕДЕТЕ АКО ИМАТЕ ВИШЕ ОД 40 ГОДИНА Списак ће вас растужити и шокирати

Нутриционисти су издвојили храну коју људи старији од 40 година би требали да избегавају
њ
Фото: Pixabay.com

Од грицкалица до прерађене хране, одређене намирнице могу нарушити наше здравствене циљеве и општу добробит.

Стога су нутриционисти издвојили храну коју људи старији од 40 година би требали да избегавају.

1. Бели хлеб

Упркос широкој популарности, белом хлебу недостају есенцијални храњиви састојци и влакна која се налазе у целовитим житарицама, што доводи до брзих скокова висине шећера у крви.

То брзо повећање шећера у крви изазива ослобађање инсулина, што са временом може придонети инсулинској резистенцији.

„Белом хлебу недостаје влакана и стога се брзо пробавља. То доводи до тренутних скокова глукозе и каснијих падова, изазивајући глад и преједање“, каже нутриционисткиња Крутика Нанавати за SheFinds.

Фото: Pixabay.com

2. Кекс и колачи

Кексови су препуни рафинираних шећера, нездравих масти и вештачких додатака, стога редовна конзумација може придонети инсулинској резистенцији, успореном метаболизму и нежељеном дебљању.

Нутриционисткиња Валериа Долбел тврди да су посластице попут пита, кекса и колача категорија хране која садржи највише калорија, а имају мало или нимало нутритивне вредности.

„Ове посластице узрокују сало на трбуху због високо прерађених састојака, као што су путер, шећер и рафинирано брашно“, додала је.

Фото: Pixabay.com

3. Крофне

Крофне су већини људи омиљена посластица за доручак или ужину. Међутим, често су пржене у нездравим уљима те садрже рафиниране угљикохидрате и транс-масти. Ови састојци, у комбинацији са поступком пржења, могу узроковати здравствене проблеме.

„Крофне се обично праве од рафинираног пшеничног брашна и пуне су шећера, што узрокује бржи раст количине глукозе у крви када се конзумирају. Овај изненадни скок шећера у крви изазива одговарајући пораст инсулина за регулацију количине шећера, што дугорочно може бити штетно за тело и довести до инсулинске резистенције“, упозорава нутриционисткиња Лиса Ричардс.

Фото: Pixabay.com

4. Прерађено месо

Прерађено месо, попут кобасица и салама, богато је нездравим масноћама, натријумом и конзервансима што потенцијално може узроковати дебљање.

„Кобасице, виршле и други разни прерађени месни производи богати су нездравим мастима и адитивима који могу допринијети дебљању, укључујући и висцералну масноћу“, закључила је нутрицинисткиња Mary Сабат.

(Espreso/city magazin/Prenela P.V.)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести