АНА БРНАБИЋ САОПШТИЛА: Сви избори се одржавају 2. јуна

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић обратила се јавности на конференцији за медије која је била заказана у 12 часова.
Танјуг/Сава Радовановић
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Подсетимо, након четвртог састанка владајуће већине и опозиције, у среду, председница Скупштине је саопштила да договор о одржавању избора није постигнут.

Ана Брнабић је на почетку обраћања рекла да након 17 дана разговора са свим посланичким групама, и исцрпљивања свих могућности разговора, донела је одлуку да прихватимо захтев опозиције груписане око СПН.

- Донела сам одлуку у консултацијама са председником Србије. То значи да ћемо све изборе распишемо заједно са београдским изборима, и биће одржани 2. јуна. То ће захтевати измене и допуне закона. Очекујем да те предлоге потпише највећи број посланика до сада, да са тим предлогом идемо заједно и покажемо јединство - рекла је она.

Ана Брнабић је додала да се нада да ће у суботу бити усвојене ове измене закона, и да ће у недељу бити расписани избори.

- У консултацијама са председником Вучићем, било је потпуно јасно из његових речи да је у овом тренутку за земљу најважнија стабилност. Разговори су били лековити, и хвала свима који су учествовали у њима - истакла је председница Скупштине.

Каже да ће бити много оних који ће ликовати и тврдити да су победили, и рекла је да је ово победа свих оних који су показали озбиљност.

Фото: Курир ТВ/Видео плус

- То ће нам омогућити да се бавимо стварима које су од националног интереса. Ја желим да се захвалим свима који су учествовали у разговорима. На моменте су били тешки, али показали смо озбиљност и да можемо да радимо заједно. Ја сада очекујем највећу могућу подршку посланика власти и опозиције да заједно поднесемо измене и допуне закона, и да гласамо о томе - рекла је Брнабићка.

Она је рекла да ово није добар преседан, и додала да је у овом тренутку ситуација у којој се налази наша земља изузетно тешка.

- Притисци су разноврсни, континуирани, и долазе са разних страна. Нама треба што већа стабилност и унутрашње јединство, политичка кохезија. Треба сви да прекинемо да се делимо, и да представимо уједињени фронт који се бори за националне интересе. Време и енергију за национална питања добијамо на овај начин - истакла је председница Скупштине.

Ана Брнабић каже да је добро да се на крају дијалога постигне резултат.

- 17 дана сам се трудила да причамо о различитим опцијама. Ја не мислим да је ово најбоља опција, мислим да је много боља опција била она коју смо ми предложили. Да Београд буде када му је време, а да сви остали избори буду у другом договореном термину. Али није постојала воља да се то уопште разматра. Давала сам све од себе, имали смо рок до 18. априла - подсећа она.


Бирачки списак отворен и транспарентан

Председница Скупштине је на питање шта ће бити са људима који су мењали пребивалиште у последњих 6 до 12 месеци рекла следеће:

- То је један од закона о коме треба да разговара радно тело. Да ли ће стићи за београдске изборе, зависи од радног тела. Да ли ћемо мењати тај закон, да. Само треба да се постигне договор. Бирачки списак ће бити отворен и транспарентан, комисија ће радити до тада - додала је она.


Председница Скупштине каже да је договор могао бити постигнут и раније да је опозиција била флексибилна да чује шта владајућа већина има да каже.

- Али они о томе предлогу нису хтели да разговарају. Против Устава је да ја прекинем сваке изборне радње, тако да је ово био једини начин да постигнемо договор. Имамо доста тешких вести ових дана, али данас је добар дан за политику и демократију у Србији - истиче Ана Брнабић.

Што се тиче препорука ОДИХР-а, она каже да ће се наставити консултације по тим питањима.

- Као што сам рекла, јутрос је служба Народне Скупштине наставила разговоре са свим посланичким групама о формирању тела. Биће формиране у најкраћем могућем року. То се наставља несмањеном динамиком. То је посао Народне Скупштине, имамо консензус, и то слагање нам је помогло да постигнемо договор око других ствари - рекла је она.

Фото: Курир ТВ/Видео плус

Председница Скупштине каже да ће бити формирано радно тело за бирачки списак, и биће потпуно инклузивно.

- Не одустајем ни од медијске сцене. Колико следеће недеље можемо да позовемо медијске куће и да разговарамо. Не да утичемо на уређивачку политику, али да причамо. Опозиција око СПН мисли да је јавни сервис на страни СНС, ми мислимо да је јавни сервис прилично болећив на опозицију. Настављамо да радимо на томе - додаје Ана Брнабић.

Истиче да је одлука само њена, и да ју је донела након бројних консултација са председником Вучићем.

- Ја сам јуче после састанка одлетела у Лондон, имала веома важан састанак са представницима Нигерије, та земља нам је важна у борби за истину. Потом сам се вратила у Београд и причала са председником. И на крају сам донела одлуку, ја мислим да је одлука добра. Мислим да је предлог који смо ми дали био бољи, али важно је да смо постигли договор - казала је она.


О привођењу четворице полицајаца тзв. Косовске полиције

Ана Брнабић је коментарисала и привођење четворице полицајаца тзв. Косовске полиције.

- Не знам много детаља, буквално сам са састанака ишла на летове, па се враћала на разговор са председником. Дакле немам информацију, али могу да похвалим припаднике МУП, да кажем да раде свој посао, на крају крајева ти људи подривају уставни поредак Републике Србије. Имате људе Србе на КиМ који не подривају ничији уставни поредак, зато што живе на својој земљи, па их шиканирају сваки дан. Кадија их тужи, кадија им суди - рекла је председница Скупштине.

Додала је да очекује похвале од међународне заједнице за припаднике српске полиције.


Додала је да је и председник Вучић више пута инсистирао на договорима и разговорима, и истицао важност стабилности у овом тренутку.

- То је била и његова порука мени, и показали смо да је најважнија стабилност, а и да смо озбиљни људи - каже Ана Брнабић.

Фото: Танјуг/видео

Говорећи о најавама команданта НАТО да ће послати додатне трупе на Балкан, истакла је да је то забрињавајућа порука.

- Управо НАТО снаге гурају резолуцију о геноциду у Сребреници, и знају да ће евентуално усвајање тога изазвати додатне нестабилности у БиХ. И спремају се на то, знајући да би то било подривање мира и стабилности у Босни и Херцеговини. Ескалација се спречава договором, дијалогом, а не акумулирањем трупа - рекла је Ана Брнабић.

Она каже да велики, силни и моћни не поштују правила и процедуре, и мисле да могу све да реше трупама и насиљем.

- Има још времена, ја се надам да ће чути поруку да морају да направе договор и консензус. Они заобилазе Председништво БиХ, и дирекно тиме крше Дејтонски споразум. И на све одговарају трупама - додаје председница Скупштине.


Сада да се посветимо борби за истину и међународни правни поредак

Говорећи поново о изборима, рекла је да Скупштина игра најважнију улогу, поред председника и Владе, у одбрани националних интереса.

- Борба у Стразбуру је вођена од стране народних посланика. Уместо тиме да се бавимо 24 сата, ми смо се бавили локалним изборима. Сада смо то склонили са дневног реда, и моћи ћемо нон стоп да се бавимо националним питањима. Ми морамо да заштитимо истину, правду и међународни правни поредак. Ја сам колегама из Зелено-левог фронта јуче рекла да они имају одличне односе са Берлином. Питала сам их да помогну, када дође до министарског нивоа о одлучивању пријема Приштине у СЕ, да се Немачка побуни - каже она.

Сада имамо времена да се бавимо само националним питањима и применама препорука ОДИХР-а, што је све посао Народне Скупштине, закључила је Ана Брнабић.


Рекла је да председник Вучић буквално ради дан и ноћ, и да прича са председницима и премијерима разних земаља.

- Прича са експертима из разних поља, сви су се активирали пошто ће ово бити преседан који ће отворити пандорину кутију. Ми сви остали треба да му помогнемо у томе - истиче она.

Dnevnik.rs/Kurir.rs

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести