"НОВИ ЗАХТЕВ ОПОЗИЦИЈЕ ЈЕ ВРХУНСКА НЕОДГОВОРНОСТ" Ана Брнабић: То не могу да прихватим!

Председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић држи конференцију за медије.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Она је истакла да је јуче одговорила на предлоге који су стигли од посланичких група и парламентарних странака који се тичу две теме: примене ОДИХР препорука и на који начин радити на увиду, ревизији и контроли бирачког списка.

- Озбиљно сам се бавила предлозима и покушала још једном да будем довољно отворена како би нашли неки договор и почели заједно да радимо на примени ОДХИР препорука. Мој одговор је да сам прихватила све предлоге, посебно ове који су долазили од опозиције груписане око Србије против насиља осим да обуставимо све изборне радње за избор одборника у Скупштини Београда и да одложимо изборе, то је директно супротно Уставу - навела је.

Она је додала да је прихватила предлог СДА и ПДД да се избори помере између 29. септембра и 13. октобра уколико се сви остали сложе и формирање радног тела за измене и допуне закона у складу са ОДХИР препорукама.

- Мени је данас од Србије против насиља стигао нови захтев који нема никакве везе са досадашњим. Захтев је да Народна скупштина двотрећинском већином усвоји закон како би се сви локални избори у Србији одржали у истом дану 2024. године. Нема везе што смо имали локалне изборе, нема везе кад им је време и колико је Уставом загарантован мандат, скраћујемо мандате и кажемо када ће бити локални избори. Није прошло ни 7 дана од када сам вам рекла зашто то нећу да прихватим. Прво су тражили да неком на силу скратимо мандат, а сада предлажу да се одређеним локалним самоуправама скрате мандати за више од 3 године - појаснила је Брнабић. 

Она је додала да је опозиција окупљена око листе Србија против насиља захтевала да се некима продужи мандат и до годину дана, док би се другима скратио за читаве три године. 

- Нема устава, закона, демократских норми... То је најновији захтев од овог јутра. Да не помињем лудост да се предлаже измена уставног закона, а то што они предлажу подразумева претходну промену устава. Ми устав мењали нисмо, не прелазимо са старог на нови, па не знам у складу са којим правилима бисмо мењали уставни закон. Политичке странке и покрети око Ђиласове листе обавестили су ме данас да су пре 4 дана обратили ОЕБС-у са захтевом да он посредује у "постпредизборној кризи у Србији", како је они називају. Имате људе који су бацали дрвље и камење на мене што сам на састанак у својству посматрача позвала амбасадоре, а нису имали право гласа - додала је председница Скупштине. 

Она је додала да само неколико дана касније они зову ОЕБС да модерира дијалогом у оквиру Скупштине Србије. 

- Ми не можемо да причамо, па ОЕБС треба да посредује. Дан пре тога су рекли да понижавам Скупштину јер сам позвала неког као госта. Сви су се лепо потписали на то писмо и љубазно моле председавајућег да каже ко је његов посредни представник и ако има бољи начин да предложи како да се модерира разговор у Скупштини Србије. Они мисле да ваљда ОЕБС треба да посредује између изабраних представника од стране грађана Србије - додала је.

Брнабић је појаснила да од листе Србија против насиља добија два до три различита захтева недељно и додала да ће састанак бити одржан сутра у 9 ујутру.

- Формирамо комисију за рад на изменама и допунама закона у складу са ОДХИР препорукама до краја недеље и радно тело за увид у бирачки списак - навела је. 

(Ало.рс)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести