Бруто девизне резерве ВИШЕ НЕГО ИКАД: на крају јуна рекордних 22,58 милијарди евра

БЕОГРАД:  Бруто девизне резерве Народне банке Србије су на крају јуна износиле 22,585 милијарди евра, што је највиши ниво бруто девизних резерви крајем месеца откада се прате подаци на овај начин (од 2000. године), саопштила је данас централна банка.
1
Фото: Pixabay

У току јуна бруто девизне резерве повећане су за 496,8 милиона евра.

На овом нивоу девизних резерви обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 180 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (бруто девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, обавезе према ММФ по основу аранжмана и другим основима) такође су забележиле највиши ниво крајем месеца и на крају јуна износиле су 18.179,2 милиона евра (18,17 милијарди евра).

У односу на крај маја биле су више за 58,4 милиона евра.

Повећање бруто девизних резерви у јуну првенствено је резултат интервенција Народне банке Србије на домаћем девизном тржишту нето куповином девиза (прилив 315,0 милиона евра), као и уобичајено крајем тромесечја нешто већег прилива по основу издвајања девизне обавезне резерве банака у нето износу од 259,1 милион евра и по основу повлачења друге транше по одобреном станд-бy аранжману Србије са ММФ-ом у износу од 199,8 милиона евра.

Остварени су приливи и по основу управљања девизним резервама, донација као и по другим основима у укупном  износу од 97,4 милиона евра.

Наведени приливи били су више него довољни да надоместе одливе из девизних резерви који су реализовани по основу нето раздужења државе на име девизних кредита у износу од 100,2 милиона евра, као и осталих плаћања за потребе државе и по другим основима у укупном износу 85,4 милиона евра.

На смањење девизних резерви у јуну додатно је утицао и негативан ефекат фактора на међународном тржишту у нето износу од 188,9 милиона евра и у највећој мери је резултат пада светске цене злата у доларима за око 2,7 одсто и слабљења долара у односу на евро за око 1,6 одсто.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јуну износио је 740,3 милиона евра и био је за 62,2 милиона евра већи него у претходном месецу.

У првих шест месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 4.028,4 милиона евра.

У јуну, вредност динара према евру готово је непромењена, док је од почетка године динар номинално ојачао према евру за 0,1 одсто.

            НБС је на међубанкарском девизном тржишту у јуну нето купила 540 милиона евра, док је од почетка године нето купила 1.860 милиона евра, ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру ублажавајући на тај начин изражене притиске ка јачању динара према евру.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести