ПРЕВАРАНТИ САД ПОКУШАВАЈУ ДА УПЛЕТУ НАРОДНУ БАНКУ И ПОШТУ Свака реч у СМС поруци која је мамац води до крађе

Софија Лазић опуштено је крстарила Фејсбуком, када јој је спонзорисани оглас привукао пажњу: био је, ни мање ни више, него од Народне банке Србије.
d
Фото: Pixabay.com

Украј лого НБС, па текст, па на крају огласа – Банка Поштанска штедионица. Шта је то, запитала се, а онда почела да чита. Свака прочитана реч водила је до једног завршетка – превара!

Шта је писало?

Poklanjamo svim korisnicima DINA kartice! (Шта, не зна се.)

Prvih 50 kojih se jave (погрешан падеж) dobijaju duplo od onoga sto imaju na kartici (ошишана латиница, дакле, нема инсталирану српску тастатуру). Sve što trebate uraditi je: (глагол требати у српском у овом значењу је непроменљив. Дакле, реченица би гласила „све што би требало да урадите јесте”. Значи, Гугл тренслејт је мало заврнуо на хрватски.)

- LIKE

- SHARE

(Несрећни пошиљалац не зна да се код нас у званичној кореспонденцији не користе англицизми, да не спомињемо да државне институције у званичном обраћању користе ћирилицу, по закону).

- Posaljite poruku: ZELIM + Iznos koji imate (опет ошишана латиница, плус начин на који се одвијају ланчане наградне игре на које се више нико не пеца последњих 10 година)

Napomena: Minimalan iznos za dupliranje je 5.000 maksimalan 50.000

Srecno

Srdacan pozdrav (Ошишана латиница)

Следи лого погрешне банке Поштанске штедионице.

Још увек пловимо по сивој зони јер се велика петорка (Гугл, Мета, односно Фејсбук, Мајкрософт, Амазон и Епл) издигла изнад закона појединачних земаља

О преварама на Фејсбуку већ смо писали, а преваранти најчешће отварају лажне налоге и спонзоришу овакве објаве. Колико је алгоритам Фејсбука невезан с интелигенцијом, показује и овај случај очигледног фишинга. Па, ако сте се плашили да ће вештачка интелигенција да вам узме посао, мирно спавајте. АИ још увек не може да разликује лаж од истине, као ни креативност од фразеолошког низања речи.

А, признаћете, ово је баш креативан оглас. Шта је намера особа које стоје иза оваквог огласа?

Очигледно да на ово наседне довољан број наиваца, али и да пробере оне који на рачунима имају нешто пара.

Фото: Приватна архива

Како ће доћи до података? Тако што су вас позвали да им се јавите на Месинџер. Тамо ће вас „запослена” у банци обавестити да сте баш ви тај срећни добитник и да „требате” да јој издиктирате број свог текућег и шифру, како би погледала да ли заиста на рачуну имате захтевану количину новца и ето вам „удуплане” суме очас. За који минут, секунд, ево сад.

Није нам познато колико се наиваца упецало на ову рекламу. Важно је рећи да још увек пловимо по сивој зони јер се велика петорка (Гугл, Мета, односно Фејсбук, Мајкрософт, Амазон и Епл) издигла изнад закона појединачних земаља, а комуникација с њиховим администраторима личи на обраћање неком од божанстава – пуни сте наде, али одговора нема.


Памет у главу, картицу у џеп

Грађанима остаје да отворе четворе очи, да на сваки покушај да вам наоко релевантна институција (банка, Пореска управа, полиција, изабрани лекар, болница) тражи да кликнете на неки линк, измените податке или вам јави да вам је рачун (налог или нешто слично) компромитовано – назовете телефоном радника у кол центру или одете лично.

Ово се нарочито односи на наредних неколико месеци. Наиме, хакерска група Љилин компромитовала је сервере ЕПС-а, а ова група до сада је спровела 20 напада, највише у Сједињеним Америчким Државама. Последица су таласи фишинг напада, најчешће путем СМС порука (продају наше податке за смешне паре), а још увек се не зна ко ће и у коју (злу) сврху даље користити наше адресе, мејлове, бројеве телефона, картица (ако сте плаћали онлајн).

Памет у главу, картицу у џеп!


- Постоји неколико типичних превара које се срећу, и које злоупотребљавају име и логотип Поште Србије и услуга које предузеће пружа, попут Пост-експрес услуге – написала је Пошта Србије, након серије фишинг СМС превара које су користиле поруке „ваша пошиљка није достављена, кликните овде”.

- Молимо вас да увек обратите пажњу од кога сте добили поруку, као и да будете додатно опрезни уколико примите било какав сумњиви садржај. Уколико приметите да је порука написана лошим српским језиком, или су измешана два писма – латиница и ћирилица, или два језика – енглески и српски, највероватније се ради о превари.

И. Радоичић

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести