УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ ОРГАНСКОГ ПОРЕКЛА Комунални муљ добар за пољопривреду

Проблем управљања комуналним муљем у Србији мора се што пре решити, а посебно коришћење канализационог муља у пољопривреди, један је од закључака скупова одржаних на Природно-математичком факултету у Београду, чији је фокус био на одрживом управљању земљиштем и отпадом.  
e
Фото: Dnevnik.rs

Скупови су одржани овог месеца у оквиру два пројекта ПМФ-а, TwinSubDyn i ReNBES и окупили велики број стручњака који су на панелима „Превазилажење изазова у примени органских додатака земљишту - синергија науке и привреде” и „Превазилажење изазова у примени органских додатака земљишту - законодавни оквир” покушали да изнађу решења за растуће еколошке проблеме. Као главни изазови истакнути су опадање квалитета земљишта, загађење подземних вода као последица интензивне пољопривреде, губљење вредних ресурса кроз токове отпада и друго. 

„Отпад на бази органског порекла, као што су остаци биомасе, може емитовати знатне количине гасова стаклене баште уколико се одлаже на депонију или се спаљује. Имајући ово у виду, хитно је потребно осмислити стратегије за коришћење ових ресурса у складу са концептима циркуларне економије”, наводи се у саопштењу. Стога су неки од главних закључака скупова да је неопходно одрживо управљање земљиштем у циљу решавања потребе за храном, спровођење истраживања ради побољшања квалитета земљишта, и кретање ка циркуларној економији у целини. 

„Такође, забрињава тренд смањења органског угљеника у земљишту, посебно у Војводини, који се приписује интензивним пољопривредним праксама без примене органских ђубрива, уз стални пад сточног фонда”, наводи се у саопштењу. Један од примера добре праксе јесте Регионална депонија у Суботици која канализациони муљ претвара у компост. Пројекат TwinSubDyn се реализује у сарадњи са партнерима из Универзитета у Бечу, шпанског Националног истраживачког савета и немачког универзитета „Мартин Лутер”, док се пројекат ReNBES реализује у сарадњи са Институтом за ратарство и повртарство Нови Сад.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести