ВОЈВОЂАНСКИ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ Осам породица из Пивница се удружилe, а ево од чега ће да живе

Мада је за повртарске послове на oтвореним пољима још рано у пластеницима је право време . Подједнако су упослени како они који се баве производњом расада за конвенционалну производњу тако и они који раде органско поврће у затвореном простору .
а
Фото: Dnevnik.rs

У Пивницима у општини Бачка Паланка осам удружених домаћинства органског поврћа кренуло је са расађивањем расада поврћа, али и сетвом. Већ су посејали кромпир и спремају да расађују паприку, парадајз, крастваце... - Очистили су и јагоде и покрили их агротекстилом, али и беру доспелу салату и целер лишћар за продају - казао је за „Дневник” органски повртар Мирко Влчек. - Као и прошле године, и ове ће производњу засновати на 20 хектара , у затвореном простору, а касније када отопли и на отвореним пољима.

По речима Влчека, удруживање се показало као добро решење и препоручује га и другима, јер осигурава добитак и лакше шири газдинство, али се групним радом може уштедити у набавци репроматеријала, транспорту и складиштењу робе. - Мада је профит увек неизвестан јер зависи од године, услова на тржишту, али и среће. С друге стране, органска производња улива извесну сигурност јер се све више тражи храна без хемије.

- Када смо почели пре 11 година, напомиње, било је три домаћинства, а сада осам продица заједнички ради, улаже, набавља репроматеријал и договара шта ће ко сејати да се не би преклапали и нуди поврће на Рибљој пијаци у Новом Сади и на органској пијаци на Новом Београду.


Подстицај за здраву храну 63.000 динара

Органска производња се шири из године у годину, али не нагло већ постепено иде узлазном линијом. Томе доприносе и подстицаји које даје држава, по хектару 63.000 динара за производњу до 20 хектара.

Према подацима из 2022. Године, заузимала је између 25.000 и 26.000 хектара, а подаци из прошле године још нису објављени.


Фото: Dnevnik.rs

Влчек каже да производе готово све повртне врсте и да целокупан род и продају. - Што је понуда разноврснија интереснатнија је потрошачима и брже се прода. И не правимо разлику између малих и великих купаца, већ шаљемо поврће и на кућне адресе, али и великим купцима. Дешава се да нешто од поврћа остане. Ове године имамо, рецимо, још белог лука око 150 килограма.Слабије се тражио, али пошто је тек фебруар, надамо да ћемо га продати до новог рода.

Као и прошле године, и ове ћемо производњу засновати на 20 хектара, у затвореном простору, а касније када отопли и на отвореним пољима (Мирко Влчек)

На крају је навео и презимена породица која чине удружења. Осим његовог газдинства, заједнички су у послу и домаћинства фамилија Пацула, Блажек, Холи, Склабински, Цигањик, Писаров и Цабука.

- У одабиру органске производње свима нама на првом месту је било да поврће гајимо без хемикалија, очувамо околину и бидивезитет, али смо временом увидели и да доприносимо руралном развоју Пивница.

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести