РТС: Неуспешан први покушај продаје МСК

БЕОГРАД: Тендер за прикупљање понуда за надметање за продају "Метанолско-сирћетни комплекс" (МСК) из Кикинде истекао је данас и био је неуспешан, јавља РТС.
1
Фото: Tanjug

Тендерску документацију за МСК у року је откупио и преузео кипарски холдинг "Кроношпан хемикал ЛТД", али понуду нису доставили. Пре јавног позива за продају била су два заинтересована инвеститора, а кипарски холдинг био је један од њих.

Како се наводи, стручњаци потенцијалне партнере МСК-а сврставају у две категорије. У првој су они који би наставили постојећи производни програм под условом да гас, који је основна сировина, обезбеде по нижој цени, јер је он главна кочница рентабилне производње.

"Друга категорија партнера су они који нуде улагања у производне капацитете где би се производили деривати метанола и сирћетне киселине више фазе дораде, који су неупоредиво профитабилнији и могу да истрпе и ове постојеће цене гаса", каже за РТС Зоран Поповић из Института за хемију, технологију и металургију.

МКС ради од 1987. године, а данас запошљава око 530 радника. На светско тржиште извози 95 посто метанола који производи, а од произведене сирћетне киселине 98 процената иде углавном на тржиште ЕУ, наводи Драган Стевановић из Удружења за хемијску, гумарску индустрију и индустрију неметала ПКС-а.

"Поседују преко 250 вагона у свом влашништву, терминале у Луци Бар, имају велики потенцијал за производњу", истиче Стевановић. 

Иако је први тендер неуспешан, анализе показују да управо тај велики потенцијал фабрике може привући инвеститоре.

Зоран Поповић каже да то нису нека теоретска разматрања већ је то произашло из досадашњих контаката које су представници МСК имали са потенцијалним заинтересованим партнерима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести