„СВЕТАЦ“ НА ПРВОМ „НОВИ САД ФИЛМ ФЕСТИВАЛУ” ОД 22. ДО 24. СЕПТЕМБРА

Интернационална премијера аргентинског филма „Ел Санто„ („Светац”) вишеструко награђиваног редитеља Аугустина Карбонереа, отвориће први интернационални „Нови Сад филм фестивал” чији је оснивач Културни центар Новог Сада, 22. септембра у Српском народном позоришту.
s
Фото: Printscreen

Овај четвородневни фестивал, како организатори наводе, „одржава се на локацијама у самом срцу града и публици доноси актуелна филмска остварења младих редитеља, четири такмичарске и шест ревијалних филмских селекција, панел-дискусије које говоре о будућности седме уметности и новим технологијама, акцентован индастри програм кроз који се гради значајан простор за будући продукциони и копродукциони развој уз пратећи музички програм и гостовања неких од култних имена из света филмске индустрије”.

Под слоганом „Улети у платно”, Новосађани ће имати прилику да погледају преко 20 филмова. Пројекције су организоване у Српском народном позоришту, Културном центру Новог Сада, „Арени синеплекс”, гимназији „Лаза Костић”, књижари „Зенит букс” и у Културној станици „Свилара”.

Филм „Ел Санто” („Светац”), који ће отворити „Нови Сад филм фестивал”, освојио је на фестивалу БАФИЦИ у Буенос Ајресу чак пет награда, а филмска критика га је окарактерисала као храбри искорак у мору биоскопских остварења. Редитељ овог филма Аугустин Карбонере и продуценткиња Ева Падро Алкасар, биће гости „Нови Сад филм фестивала”, најављују организатори фестивала.

До 24. септембра, у оквиру интернационалне такмичарске селекције, публика ће имати прилику да погледа регионалне премијере филмова са различитих крајева света. Међу њима су и француски „Афтер„ Ентонија Лапие, премијерно приказан на овогодишњем „Берлинале„ фестивалу, први литвански хорор „Пенсив„ Јонаса Труканаса, јапански диптих „Мицуки, Секаи„ редитељке Марине Цукаде, хрватски кандидат за Оскара и актуелни кандидат за ЕФА награду – филм „Сигурно мјесто„ Јураја Леротића, као и српски „Индиго кристал„, дебитантско остварење Луке Михаиловића.

- Такмичарска селекција обухвата и „Бест пич” селекцију, за коју је расписан конкурс, а посвећена је филмским пројектима у фази продукције или постпродукције, како би им била пружена адекватна подршка за финале реализације. На челу „Бест пич” селекције, тачније, у улози председника жирија, биће холивудска звезда Yон Севиy - напомињу организатори.

Осим поменуте, „Нови Сад филм фестивал„ ће имати још и такмичарску регионалну селекцију студентског филма, и „Четвртак у школи”, која представља националну селекцију средњошколског краткометражног филма.

Ревијални програм почиње селекцијом „А Сад Нови„, посвећену новим филмовима реализованим на територији Новог Сада, и ауторима чији су живот и рад везани за овај град. Отвориће је специјална филмска пројекција у „Арени синеплекс” 21. септембра, вишеструко награђиваног филма „Кристина“ редитеља Николе Спасића.

Поред ове, најављена је и селекција „Еко филм„, филмски омаж Жану Лику Годару, селекција италијанских филмова, као и дечји програм, такође и музички.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести