Група "Epica": Криво нам је што раније нисмо свирали на Егзиту

НОВИ САД: Холандски симфо метал бенд "Epica" обележио је другу ноћ на Главној бини Егзит фестивала, а један од аутора песама Коен Јансен је изјавио за Танјуг да му је веома жао што раније нису гостовали у Србији и да једва чекају да изађу на позорницу.
Танјуг/Страхиња Аћимовић
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Коен Јансен, клавијатуриста и пијаниста бенда, уз синтисајзер, каже за Танјуг да још увек нису стигли да разгледају Нови Сад, али да је осетио веома добру атмосферу и вибрације на фестивалу.

"Веома ми је жао што нисмо раније имали прилику да дођемо код вас у Србију, чак ме је срамота да већ нисмо овде имали концерт. Заправо, десила се занимљива ситуација да смо једном у вашој земљи снимали музички видео спот, али ето нисмо и свирали", навео је Јансен.

Група "Epica" је хедлајнер друге ноћи на Егзит фестивалу, јер су најјаче име у свету "мејнстрима", односно главне струје у погледу рок и метал музике.

Ипак, Јансен мисли да је ди-џеј визионар Скрилекс заправо главна звезда друге вечери, по њему прилично велико име, мада схвата да је он као колега у сасвим другом жанру и правцу.

"Опет, поносни смо јако што смо код вас први пут и добијамо тако важан простор, на Главној, великој позорници, тако да смо срећни да у вашој земљи будемо важан део тако великог фестивала. Верујем да ће бити лепа свирка вечерас, да ћемо се публици свидети, биће ово велика журка", истакао је Коен Јансен.

Један од водећих светских атракција из Холандије, секстет “Epica” у свом музичком опусу има осам студијских абума, од којих се половина нашла на топ листи 10 најпродаванијих у Холандији. 

Групу чине још главна певачица Симон Симонс, Марк Јансен (ритам гитара, вокал), Ариен ван Висенбик (бубњеви), Исак Делахеј (гитара, пратећи вокал), Роб ван дер Лу (бас гитара).

Стварају спој класике, односно симфонијског звука и метала.

"Иако можда делује тешко да се та два правца споје, заправо је веома лако. Мислим да су класична музика и метал веома компатибилни, са њима музичар може да се изрази, изазивају различите емоције, а опет веома добро стоје заједно. Направи се баланс на крају између класике и метала, тако да све заиста испадне лепо и успешно", нагласио је клавијатуриста и пијаниста групе "Epica".

Својим ЛП издањима „Requiem for the Indifferent“ (2012) и „The Quantum Enigma“ (2014) достигли су међународни успех и нашли се на америчкој "Billboard 200 топ листи".

Иза себе имају и престижну “Music Export Awards” награду, која им је 2015. додељена као најуспешнијем интернационално препознатом холандском бенду, док се албум „The Holographic Principle“ (2016) нашао на 10. месту “Loudersound” топ листе најбољих симфо-метал ЛП издања.

"Свака награда, признање за наше стваралаштво наравно да нам веома прија, али то нам није основни разлог зашто се бавимо музиком. То нам ствара ретку привилегију да стварамо музику коју волимо. Такође, прија нам и што наша публика воли музику коју компонујемо. Нама та љубав и подршка од публике заправо много више значи од свих награда или најпродаванијих албума. Најлепши поклон у каријери који можемо добити је та реакција наше публике", оценио је клавијатуриста и један од аутора песама у бенду "Epica".

Веома обимна светска турнеја им је у току - Бугарска, Словачка, Шведска, Немачка, Енглеска, Белгија, Француска, Аустрија, Шпанија, Италија, Португал, Швајцарска, Пољска, Мађарска.

"Када свирамо, наступамо, умор за нас не постоји, он одмах нестане. Видимо публику, ту гомилу пред нама, осећамо огромну енергију коју примамо од њих, драго нам је кад видимо да се забављају", сматра Јансен.

Каже да сви заједно пишу песме у бенду, на тај начин функционишу, да им је то  специфичност и велика снага.

"На тај начин никада не добијамо исту врсту музике. Нас је шесторо у бенду, свако је растао под неким другим музичким утицајем. Онда када све то спојите заједно добија се права магија", сигуран је холандски музичар пред излазак на концерт.

"Веома смо захвални што се налазимо на Егзит фестивалу, и у Србији, што су нас звали и препознали, тако да једва чекамо да изађемо на бину, осећам да ће ово бити успешно вече и права забава за све нас", закључио је Коен Јансен за Танјуг и убрзо изашао на сцену са бендом.

На концерту су представили су пресек својих албума до сада - "The Phantom Agony" (2003), "Consign to Oblivion" (2005), "The Divine Conspiracy" (2007), "Design Your Universe" (2009), "Requiem for the Indifferent" (2012), "The Quantum Enigma" (2014), "The Holographic Principle" (2016), и још увек актуелни "Omega" (2021).

Концерт су започели са песмом "Абyш оф Тиме - Countdown to Singularity" и наставили нумерама "The Essence of Silence", "Victims of Contingency", "Unleashed", "The Final Lullaby",  "Fools of Damnation",  "The Skeleton Key", "Rivers", "The Obsešive Devotion" i "Code of Life".

Сет листа је укључила нумере "Unchain Utopia",  "Martyr of the Free Word", да би финале уследило са композицијама "Cry for the Moon", "Beyond the Matrix" i "Consign to Oblivion".

Тиме су заокружили фестивалски наступ од пуних сат и по времена, а главна певачица Симон Симонс је при крају концерта рекла да је, након такве вечери, сигурна да ће се поново видети са Србијом и Егзит фестивалом.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести