Брнабић: Важан дијалог политичара са пословним светом

БЕОГРАД: Трговински односи међу земљама Западног Балкана, упркос компликованим политичким проблемима, су јако добри и важно је да поново имамо дијалог и као регион, али и као политичари са пословним светом, казала је премијерка Србије Ана Брнабић која је у Софији учествовала на Бечком економском форуму, који је одржан у оквиру Самита ЕУ–Западни Балкан.
 Premijerka Srbije Ana Brnabić Foto Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljevic
Фото: Премијерка Србије Ана Брнабић Фото Тањуг/ Влада Републике Србије/ Слободан Миљевиц

"Ја дубоко верујем у то, посебно у региону Западног Балкана, да пословни људи треба да воде, а да политичари треба да прате и да треба мало брже и ефикасније да пратимо. Добро је и то што колико год имали политичких комплексних проблема ипак су трговински односи међу нашим земљама јако добри и зато политичари треба да дају решења и направе атмосферу у којој то може само да се наставља и да расте", казала је Брнабић за РТС.

Казала је да је форум под називом "Сусрет политике и економије" био користан, те да би било добро да се и за време аустријског председавања ЕУ настави са фокусом на Западни Балкан.

"Верујем да то неће бити као што је било за време бугарског председавања", казала је Брнабић и истакла за то што је фокус опет на земљама Западног Балкана премијеру Бугарске Бојку Борисову зато што је испунио оно што је обећао, а то је да ће бугарско председавање бити око земаља Западног Балкана.

Упитана за одвојени састанак са бугарским премијером, Брнабић је казала да је на том састанку исказала захвалност Борисову на подршци и пријатељству и додала да је он искрени пријатељ Србије. 

"Изузетно задовољна се враћам у Србију због тога какво је место Србија имала на овом Самиту. Мислим да су сада већ после извештаја из Софије од јуче, сви наши грађани могли да виде да је председник Александар Вучић био први говорник на Самиту, да су након њега говорили немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Емануел Макрон, па онда сви остали", казала је Брнабић.

Додала је да је председник Србије увек био присутан и када се потписивала дигитална агенда, те да је видела да је он и на светским вестима био једна од кључних фигура заједно са европским лидерима.

Говорећи о темама састанка са Борисовим, Брнабић је навела да су разговарали о заједничким пројектима, пре свега путном, транспортног и инфраструктурног повезивања, гасне инфраструктуре, гасне конекције Ниш-Димитровград.

Навела је и да су разговарали око Самита 16 плус 1, који ће бити у јуну у Софији, а који је Србији важан због "челичног пријатељства са Кином", али и зато што Србија традиционално увек има највећи број потписаних уговора са Кином.

Додала је да је важно и то што ће тај Самит сада бити 17+1, јер ће први пут и Грчка бити на састанцима.

EUR/RSD 117.0746
Најновије вести