КРКОБАБИЋ: Гарантовати социјалну пензију и за оне који не испуњавају услове

Председник ПУПС-а Милан Кркобабић изјавио је данас да ће инсистирати на социјалној политици која ће једнократна давања пензионерима систематично уредити и да се тачно зна коме и у којим периодима се та средства дају, а интензивно ће, како каже, радити и на томе да се реализује "социјална гарантована пензија".
е
Фото: Youtube Printscreen / PRVA

Наводећи да ће ускоро бити исплаћено по 20.000 динара пензионерима, Кркобабић је у интервјуу за Тан‌југ рекао да та једнократна давања треба уредити систематично и то утемељити као институт нове социјалне политике.

"Треба дефинисати тачно коме, како и у којим периодима исплатити. То је она тзв. 13. пензија. Посебно истичем институт, и сматрам да је то нешто на чему ћу интензивно радити, а ако успем то да реализујем, сматраћу то својим великим доприносом, а то је тзв. социјална гарантована пензија не мања од 100 евра у овом моменту. То је институт социјалне политике намењен мушкарцима и женама који су старији од 65 година, а никад неће отићи у пензију, јер не испуњавају оне услове", рекао је Кркобабић.

Навео је и да тај износ "коригује" да буде већи, и то не због изборне кампање већ зато што су, каже, и неке земље у окружењу подигле тај износ на 150 евра.

"То је наш цивилизацијски искорак и посебно се тиче побољшања квалитета живота на селу. Ту су жене доминантне и на томе ћемо посебно инсистирати", рекао је Кркобабић.

На питање ко је просечан гласач ПУПС-а и да ли су то и даље пензионери, Кркобабић каже да јесу и подсећа да је кључни став те странке - пензије прате плате (3П).

"Дефинисао сам га уназад три-четири године можда и више, председник Александар Вучић је то верификовао, потврдио и оно што је најбитније, омогућио да се то у пракси реализује. Пензија је редовна, сигурна и прати плате", рекао је Кркобабић и подсетио на 1993. годину када су, како каже, Срби били "милијардери", а за плату су могли да купе кутију чаја.

Сад се, каже Кркобабић, стигло до тога да су пензије редовне и то је, додаје, императив за пензионере.

Одговарајући на питање како се догодило да има више кандидата за посланике на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане" него на претходним изборима, Кркобабић каже да се није догодило, већ да је то ствар политичке реалности, додајући да та коалиција СНС-СПС није ни успутна, ни цензус, те да траје неколико изборних циклуса.

Фото: pixabay.com

"Политичка реалност је пресликана и ми имамо тај одређени број кандидата, е сад колико ћемо имати посланика, нећемо прејудицирати ствари, видећемо кад се заврше избори. Настојимо да будемо поуздан коалициони партнер, да кажемо патетично - одан, ако у политици уопште постоје те категорије, ми се трудимо да постоје, а то значи да о договореном не договарамо, о одлученом више не одлучујемо него се трудимо да то у пракси реализујемо", рекао је Кркобабић чија странка на листи владајуће странке има 10 кандидата за посланике.

На питање да прокоментарише тврдње опозиције да се и даље дугује пензионерима за пензије које су раније смањене, Кркобабић каже да су критичка мишљења легитимна и да не спори право да се дају предлози у политичком простору, а да ће грађани проценити.

Истиче још и да просечна пензија не сме да падне испод 50 одсто просечне зараде.

Каже да је програм доделе празних сеоских кућа, чиме се бавио као министар, "нешто најбоље што се догодило Србији" јер је 10.000 људи нашло свој дом, у просеку млади и образовани, а трећина од тог броја је из града отишла пут села.

"То је нешто што нико није могао да очекује. Изненадило је све нас и у министарству и академијски одбор за село САНУ", рекао је он.

Кркобабић очекује да ће листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" имати већину у парламенту и поручио да ће учинити све да та листа стекне поверење грађана, али не у наредних 15-20 дана, него, како каже, треба указати на оно што је урађено, а истиче да је много тога урађено да би могло да се игнорише.

"То је у нашем делу посла - 10.000 људи је добило кров над главом, велики број локалних самоуправа је решило питање превоза, формирано је преко 1.100 нових задруга, а ако се погледа сегмент читаве коалиције, ту су обимни инфраструктурни радови, изградња болница, покретање привредне активности...", рекао је Кркобабић.

На питање уколико би му било понуђено да изабере министарство и да ли би одабрао исто због континуитета или нешто друго, Кркобабић каже да се жеље у политици не остварују тек тако и да нема право на жеље, међутим, указује и да воли изазове после којих може да сумира резултате.

"Ако могу да будем на месту где бих после могао да сумирам резултате, онда сам ту, зашто побећи од одговорности", рекао је Кркобабић.

 

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести