НИКАД ТЕЖА ДИПЛОМАТСКА БОРБА, КРШЕ СВА ПРАВИЛА И ПРНЦИПИ Ана Брнабић о притисцима на председника Вучића

Председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић говори о свим важним темама, као и притисцима са којима се Србија сусреће.
ana brnabic
Фото: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

- Делује ми да је никад тежа дипломатска борба, неке раније власти су требале да се боре и кад је Приштина прогласила независност, и тад је требало да се засуку рукави и обиђе цео свет. Као и када смо се борили да будемо домаћини EXPO. Имамо листу свих земаља, имате стратегију, ступите у контакт са сваком земљом, у неке пошаљете делегације, чујете се са премијером, председником, радите да обезбедите разумевање и пласман аругмената и онда је њима тешко да избегну то. Притисци су страшни, од стране Немачке, Британије... Ова резолуција крши свако правило, принцип, Дејтонски споразум - рекла је Брнабић за Курир телевизију.

- Председник Вучић има састанке до касно у ноћ, а има и појединачне састанке, радне ручкове, вечере, доручке. Синоћ смо од пола 10 имали конференцијски састанак, где смо пролазили земљу по земљу... Наше делегације су по читавом свету и разговарају - додала је она.

- Тешка дипломатска борба. Многи људи не разумеју да ми бијемо разне битне. Они практично праве резолуцију на основу пресуде Међународног суда из маја 2006. године, мени се чини да смо могли и морали другачије да се боримо.

Подсетимо, у Генералној Скупштини УН за само седам дана, 2. маја, гласаће се о усвајању резолуције о Сребреници. Србија са председником Александром Вучићем на челу, преко свих дипломатских канала, ради на томе да што мање држава подржи ову резолуцију. Како су истакли саговорници штампаног издања Курира, борба ће бити изузетно тешка, имајући у виду да западне земље лобирају за њено усвајање, при чему не презају ни од својеврсних претњи појединим државама.

Дневник, Курир

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести