Инфантино: Фифа подржава борбу против корупције у спорту

БЕЧ: Светска фудбалска организација (Фифа) помоћи ће у финансирању агенције за борбу против корупције у спорту, изјавио је данас председник Фифе Ђани Инфантино.
Predsednik FIFA, Đani Infantino Foto: AP/Tanjug
Фото: Tanjug

Како подсећа АП, о стварању агенције сличне антидопинг агенцији (ВАДА) која би се бавила корупцијом у спорту, намештању резултата мечева и утицајем организованог криминала разговара се већ више од деценије, али до сада није поднет конкретан предлог.

"Ми у Фифи спремни смо да инвестирамо у то... Можда би стварање такве агенције помогло да спорт постане наредних деценија сигуран", рекао је Инфантино на једном скупу у организацији УН у Аустрији.

Инфантино је подршку оснивању нове агенције дао приликом потписивања споразума о сарадњи с Канцеларијом УН за борбу против дроге и криминала са седиштем у Бечу.

На скупу су говорили и дипломате Русије и Катара, земаља које су добиле организовање светских првенстава 2018. и 2022, чије је добијање организације мундијала 2010. Фифа затражила од швајцарских власти да испитају.

Истовремено са овим скупом, наводи АП, у Швајцарској је почело суђење тројици оптужених, међу који су Насер ал-Келафи, фудбалски и телевизијски званичник из Катара, и бивши генерални секретар Фифе Жером Валке.

Ово суђење је резултат дугогодишње америчке и швајцарске истраге корупције у фудбалу, која је довела до уклањања целе генерације званичника Фифе и избора Инфантина на њено чело 2016, наводи АП.

Пресуде нису још донете, иако је криминалистичка процедура покренута и против Инфантиновог претходника Сепа Блатера и бившег председника европске фудбалске организације (Уефа) Мишела Платинија због наводних малверзација с фондовима фифе.

"Никада поново. Никада поново корупција у фудбалу", рекао је Инфантино, који је и сам под истрагом у Швацарској због састанка с државним тужиоцем Мишелом Лобером, који је пре две недеље поднео оставку, јер није направио записник о том састанку.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести