АБА ЛИГА: Кошаркаши Црвене звезде убедљиво победили Цибону у Загребу у 23. колу

Кошаркаши Црвене звезде стигли су до 20. победе у текућој сезони АБА лиге.
1
Фото: Cibona/Ivana Dergez

Изабраници Јаниса Сферопулоса у недељу су у Кошаркашком центру "Дражен Петровић" победили Цибону резултатом 82:59. Вицешампион регионалне лиге је у овом дуелу био знатно ослабљен на бековским позицијама, али су добро одиграли они који су били под највећим притиском – Немања Недовић и Џавонте Смарт.

Звезда је сада са скором 20-3 на челу табеле и тешко је замислити да до краја регуларног тока сезоне испусте прво место и предност домаћег терена током доигравања. Звезда на три кола до краја има две победе више од подгоричке Будућности.

Цибона је са билансом 8-15 далеко од плеј-офа, али је удаљена и од угроженог Морнара (5-18).

На овој утакмици у тиму Црвене звезде није било Милоша Теодсића, Николе Топића, Треја Томпкинса и капитена Бранка Лазића, који је имао температуру. Ван тима је био и Бразилац Јаго Дос Сантос, који је током дуела са Макабијем претрпео блажи потрес мозга.

После доброг старта тима Дина Репеше, Звезда је заиграла добро у одбрани и до краја прве четвртине стигла до предности од седам поена. Вођство је у другом периоду постало двоцифрено, а најбољи су били једина двојица бекова у црвено-белом дресу – Џавонте Смарт и Немања Недовић.

У другом полувремену је вођство дошло и до 20 поена разлике, али Цибона, предвођена одличним српским беком Александром Аранитовићем, успева да дође до -11 на почетку последње деонице. Међутим, тада одлично одговара Недовић, сам прави серију и ставља утакмицу ван домашаја „Вукова са Тушканца“.

Најефикаснији на крају утакмице био је Немања Недовић са 16 поена (5/10 из игре), уз 3 скока и 5 асистенција, а Џавонте Смарт је имао 15 поена (6/14 из игре), уз по 2 скока и асистенције. Рокас Гедраитис додао је 11 поена, по 9 су убацили Џоел Боломбој и Мајк Тоби, а по 8 Дејан Давидовац и Адам Ханга.

Најбољи у хрватском тиму био је Александар Аранитовић, бивши играч Партизана, који је имао 16 поена (5/11 из игре, 5/8 пенали) и 8 скокова. Јаков Мустапић и Филип Бундовић додали су по 11 поена у пораженом табору.

Ова победа посебно је значајна за тим са Малог Калемегдана у контексту онога што се на гостовању Цибони догодило прошле сезоне. Тада је екипа Душка Ивановића у Загребу забележила пораз који ју је практично, испоставиће се, коштао предности домаћег терена у претходном плеј-офу.

Звезду у наредном колу регионалног такмичења очекује дуел на домаћем терену са Мегом, али претходно пред својим навијачима Сферопулосов тим игра и две утакмице у Евролиги. У среду у „Штарк арену“ долази Панатинаикос, а два дана касније Виртус.

(Спорт клуб)

 

Standings provided by Sofascore
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести