МЛАДЕН БОЈИНОВИЋ ДУГИ, ПРВИ КАПИТЕН РУКОМЕТНЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ Орлови високо летели, па ниско пали

КЕЛН: Дугогодишњи српски репрезентативац и први капитен Србије Младен Бојиновић, носилац бронзане медаље са Светског првенства 2001. године, освајач Лиге шампиона са Монпељеом, као и још 32 освојена трофеја у француској, шпанској и српској лиги, прави је саговорник за време Европског првенства у Немачкој.
1
Фото: Instagram printscreen

Ужива у рукомету и за наш лист је открио да се на шампионату игра добар рукомет.

– Све репрезентације играју леп рукомет и Португалци и Холанађани и Аустријанци... По мени, у 90 одсто утакмица уживаш у рукомету, игра се технички дотерано, брзо, мање је кварних стартова. Словенце бих навео као пријатно изненађење, док Мађари играју топло-хладно. Право лице су показали против Аустрије, када су изгубили. И у утакмици са Црном Гором је одлучена на једну лопту, чак су Црногорци оштећени јер им није признат чист гол – рекао је Бојиновић за “Дневник”.


За селектора Србина

Селектор Антонио Ђерона је завршио сарадњу са РСС-ом, већ су у оптицају нека имена.

– И пре три године сам рекао да нама странац селектор не треба. Ми каква год да смо рукометна нација морамо да имамо свој идентитет. Мора селектор да буде Србин, да јавност и играчи стану иза њега, ма ко год да је. Не бих да лицитирам с именима, никоме не дајем приоритет. Приоритет не мора да буде искуство, али је пожељно. Немат у много филозофије, направити ужи избор кандидата и одлучити се за једног, коме би требало дати безрезервну подршку. Потребан је истанчан избор, јер довести примера ради Клода Онесту је погрешно, пошто ми немамо играче за њега. Не смемо да летимо, И даље мислимо да смо најјача сила, а имамо три играча у Лиги шампиона, два су у Пелистеру и један у Загребу који је најмлађи.  


Он сматра да су голмани кључни фактор у многим утакмицама.

– Голмани бране феноменално, имају по 15-20 одбрана, код првих пет-шест екипа напад је невероватно проточан, лако се стварају шансе и технички аспект је дошао до изражаја.

У то ко ће ући у борбу за медаље, Дуги нема дилему.

– Дефинитивно, највише су показале Данска и Француска, где су Данци за копље испред. Сматрам да ће да играју у финалу, највише су показали и заслужили, а да ће Шведска да буде трећа. То је и моја жеља. Данци имају боље голмане - Ландин и Нилсен праве разлику. Французи имају три голмана, стално их мењају, траже добитну комбинацију, али имају бољу одбрану од Данаца. Тако да је то ту, подједнако.

Без великих резова

Некадашњи репрезентативац Србије у једно је сигуран.

– Ко год да буде не бих волео да прави радикалне резове. То може да буде погубно по нас. Неки потенцијални кандидати су већ рекли да би отерали пет-шест играча, ја то не могу да подржим. Немамо квалитет Данске, Норвешке, да имамо 70-ак репрезентативаца. Ово што имамо је најбоље, уз још неколико имена из јуниорског погона, које постепено треба уводити. Треба нам континуитет учествовања на великим такмичењима и чекати праву генерацију да се вратимо нав рх – сматра Бојиновић.


О Војводини

За РК Војводина каже да је локомотива српског рукомета.

– Војводина је клуб феноменално структурисан. Нервирало ме је то што годинама нису излазили на европска такмичења, већ су само владали Србијом. Имали су свој план, израсли су, изашли су у Европу, друге године осовили Куп Европе, ево у трећој години прошли у други круг. Они су за пример.


Незаобилазна и најболнија тема је репрезентација Србије.

– Србија мајка, мајчица! Дефинитивно, остварила је неуспех ,и то реалан. Нисмо ми за медаљу, али нисмо ни за 19. место. Ту смо негде око седмог-деветог места. Ова генерација је најбоље што имамо, то и јесте проблем, пошто немамо боље играче. Репрезентација мора да има увек најспремније играче у том тренутку. По мени, новинари су подигли лествицу високо за ово ЕП, самим тим играчи су то прихватили здраво за готово и нереално подигли свој ниво на основу новинарских чланака. По кладионицама Србија је била боља од Хрватске, иде на медаљу... Реално, наш циљ је требало да буду квалификације за ОИ, али сви су потајно очекивали медаљу. Црногорци имају прву поставу квалитетнију него ми, док Србија има већи избор играча и физичку спрему.

Јаке млађе секције, јаки и сениори

Поблем број један у Србији, према Бојиновићевим речима, су пионири, кадети, а јуниоре није хтео да спомиње.

– Пре две године се појавила Косова генерација, а пре деценију нисмо имали ниједну генерацију. Уопште се нисмо квалификовали на европска и светска првенства. Ту лежи кључ. Када су наше генерације биле увек смо долазили до полуфинала великих такмичења у млађим категоријама, па си имао да бираш играче за А селекцију. Сада то немаш. Не постоји база. А, хтели бисмо терати Кукића, Марсенића…  

Поставља се питање каква је онда психолошка припрема била наших репрезентативаца.

– То је питање за њих и наш стручни штаб. То није смело да уздрма екипу. Ако је истина да се нису опоравили од губитка другог бода с Исландом, а знали смо да од те утакмице све зависи, онда је то већ озбиљан проблем. Највише смо подбацили против Мађара, с Црном Гором је била најружнија утакмица. Желео бих да стнем у заштиту Кукића, јер су сви ударили на њега. Хрвати Циндрић и Карачић, који имају већи рејтинг од Кукића, против Мађара их није било нигде. Мађари имају систем на средини са два висока играча, која се не шире никада, тако да средњи бек не може да прође. Мађаре углавном пробијају бекови или пивоти са широких позиција или крила.

Србија је пружила више на Светском првенству прошле године, него сада на ЕП у Немачкој.

– Две и по године смо играли квалитетнији и бољи напад него сада. Све до јануара ове године било је као по млеку. Зашто је то тако… Потребне су додатне информације да бисмо знали шта се ту дешавало. Треба то да се јавно каже. Стално нешто кријемо, а рукомет нам пропада. Садашња репрезентације није ни приближно била као на почетку, када ју је Ђерона преузео. Све нападе смо организовали феноменално, друга је ствар то што смо промашивали. Сада смо изгледали смушено, као да смо се први пут скупили. По шпанском систему све се тачно зна ко шта ради, а сада као да је свако хтео да дода нешто своје, да би се издигао. То је био велики проблем – сматра Младен Бојиновић.

Јово Галић

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести