УРОШ КАЛИНИЋ ТРЕЋИ ПУТ У ВАТЕРПОЛО КЛУБУ ВОЈВОДИНА: Ту сам да помогнем младој екипи

Урош Калинић вратио се у Ватерполо клуб Војводина, где намерава да заврши богату каријеру. Ове сезоне са капитеном Николом Марићем предводиће млад и перспективан тим, који ће тражити своје место у Суперлиги Србије, а циљ је опстанак у елитном надметању. Калинић потиче из познате спортске породице. Отац Зоран је прослављени стонотенисер, мајка Драгица и сестра Мина бивше одбојкашице, а млађи брат Никола познати кошаркаш. Са игром у базену упознао се у суботичком Спартаку, али је суштину нашег трофејног спорта спознао у Војводини, где је стасао.
1
Фото: Урош Калинић по трећи пут у Војводини, фото: Ф. Бакић

За Новосађане је први пут играо од 2005. до 2010. године, да би се на једну сезону преселио у херцегновски Јадран. Уследила је сезона у саудијском Ал Ахлију, па повратак на кратко у Вошу (2012/13), а онда опет одлазак у Арабију. Од 2014, па све до краја прошле сезоне Урош је бранио боје француског Монпељеа и сада је одлучио да се трећи пут врати у Нови Сад. Како каже "остаћу овде и играћу још колико могу".

- Био сам девет година у Монпељеу, годину дана у Херцег Новом и три године у Саудијској Арабији. После 13 година ево ме опет у Војводини и више не идем нигде. Вратио сам се у Нови Сад, све је исто, а и није исто. Екипа је веома млада, од старе гарде смо ту Маре (Никола Марић) и ја. Мени је то занимљиво, нови, млади момци, нова енергија, нови изазов. Пошто је кеипа млада, неискусна је и требаће још много да се ради, тако да нас очекује сезона са доста успона и падова. Циље да сваки од ових младих момака на крају сезоне буде бољи играч и особа - каже Урош Калинић.

Од себе ове сезоне искусни ватерполиста очекује да што више помогне младим момцима.

- Желео бих да дам максимум, како бих помогао екипи својим искуством. Да остваримо што бољи резултат и да се млади играчи развију на прави начин.

Ова сезона је мало специфична, јер се због згуснутог календара репрезентације  игра у другачијем формату. Тимови су у Суперлиги Србије подељени у две групе, лигашки део биће одигран по једноструком бод систему (пет кола), где ће сви одиграти међусобне утакмице у групи. После тога ће бити формиране групе од 1. до 6. односно 7. до 12. места.

- Нови је систем такмичења, било је приче раније да се  у Француској направи нешто слично. Мислим да је ово добро, први део сезоне да се направи пласман, а после тога ће се формирати групе за титулу и за опстанак. И на крају ће свако из доњег дома имати шансу да игра плеј-оф, а драж овог система је да ти и ако завршиш осми имаш шансу да играш у Европи. Прилика је да када ови млади играчи мало стасају и стекну искуство се нападне и неки озбиљнији резултат који нико не очекује. И регионална лига се игра у другачијем формату, у једној групи су српски клубови, у другој хрватски и црногорски. То по мом мишљењу и нема неког смисла, јер играш међусобно с екипама с којима играш и у домаћем првенству, али с друге стране за младе момке је добро да имају што више утакмица. Зато ће ова сезоне бити изазов, јер ће се играти много мечева.

Урош је у каријери играо за три репрезентације. На почетку каријере је био повремени репрезентативац Србије и настуапо је за наш тим на две Универзијаде, ако и у Светској лиги 2010. године. Затим је играо са Македонију, а онда и за Француску.

- Да, играо сам за три репрезентације. Прво сам играо за Србију, а онда за Македонију на Универзијади и на Европском првенству 2012. године. За Француску сам играо на Европском првенству 2020. и у Светској лиги, затим смо почели припреме за Олимпијске игре у Токију, када је корона  све то прекинула. Ту сам и завршио репрезентативну каријеру - закључио је Калинић. 

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести