СПЕКТАКУЛАРНА ПРЕМИЈЕРА ХЕРОЈА ХАЛИЈАРДА Глумачка екипа парадирала црвеним техипхом, а ево ко је све био међу званицама

БЕОГРАД: Филм редитеља Радоша Бајића "Хероји Халијарда" вечерас је премијерно приказан у испуњеној београдској МТС дворани, где се посетиоцима поклонила бројна филмска екипа, која је заслужила вишеминутне овације.
Танјуг/Раде Прелић
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Премијери су присуствовали министарка културе Маја Гојковић, као изасланица председника Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, патријарх српски Порфирије, амерички амбасадор Кристофер Хил, песник Матија Бећковић, градоначелник Београда Александар Шапић и друге званице.

"Хероји Халијарда" су први филм снимљен о акцији припадника Равногорског покрета спасавања савезничких пилота 1944. године, а Бајић је новинарима на црвеном тепиху рекао да је на пројекту провео пет година мукотрпног и напорног рада, додавши да је за њега вечерашња премијера "празник филма".

Приметивши да се обично аутор када заврши филм плаши како ће га примити гледаоци и критика, Бајић је додао да је он "потпуно опуштен", и сматра "Хероје Халијарда" за велику ствар пошто "откривају један део славне српске историје".

"Душан Ковачевић је рекао да су у Америци сваког пљачкаша банке овенчали филмом, а ми овде имамо у српској историји толико изузетно важних тема које су остале скривене. Сад смо успели са да покажемо шта су наши преци урадили, колико су били храбри и мало мислили на своје животе да би спасли америчке и енглеске пилоте", истакао је Бајић.

У Бајићевом филму у позадини историјског догађаја одвија се прича о три брата Јовића и њиховој породици, разапетој између супротстављених идеологија.

Док се Мирко бори у одредима Југословенске војске у отаџбини, Сретен се придружио партизанима, а Илија, најмлађи мушки наследник, кога отац жели да сачува, растрзан је између две стране.

У филму играју Жарко Лаушевић, Петар Божовић, Нела Михаиловић, Никола Ракочевић, Радован Вујовић, Стивен Виљем Мур, Чубрило Чупић, Нина Нешковић и бројни други. Присутни на премијери су били и Бајићеви косценаристи Ковачевић и Страхиња Маџаревић.

После приказивања филма Бајић је захвалио "овим дивним људима, величанственим уметницима, пожртвованим, храбрим, талентованим'', наводећи да ''без њих не би било 'Хероја Халијарда'", као и "свима који су помогли да угледају светлост дана".

"Могу да 'Хероје Халијарда' нападају, да им крате крила, али ми ћемо ићи даље, путем истине, љубави, хуманости, доброте и свега онога што краси српски народ", поручио је Бајић, који је потом најавио излазак на позорницу МТС дворане Лаушевића, који је заслужио посебно дуг и буран аплауз.

На црвеном тепиху, Ракочевић је рекао новинарима да се нада да после овог филма нико неће хтети да иде у рат, као и да ће гледаоци бити "мало поноснији што су Срби", док је Вујовић оценио да су "урадили добар посао".

Вујовић је додао да раније није био чуо о операцији "Халијард", јер се у томе није учило у школи, а одрастао је у "Титовом Ужицу", крају "који је према четницима имао неку врсту предрасуда и негативне конотације".

Вујовић је додао да је током Другог светског рата "добрих људи било и на једној, другој и трећој страни".

Филм је настао у продукцији Контраст студија и Телекома Србије, уз подршку Радио-телевизије Србије, Министарства културе, Филмског центра Србије и других.

Домаћин вечерашње премијере био је Град Београд, а редовно биоскопско приказивање почиње од 12. октобра.  

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести