Васил Хаџиманов прославио 30 година каријере у Коларчевој задужбини

БЕОГРАД: Истакнути џез пијаниста Васил Хаџиманов као солиста одржао је вечерас концерт са ансамблом Биг Бенда РТС-а у великој дворани Коларчеве задужбине и тиме уједно прославио значајан јубилеј - 30 година каријере.
Танјуг/Сава Радовановић
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Истовремено, концерт назива "Can You Dug it?" према Василовом истоименом албуму (2013) са циљем је реализован баш на датум 21. јун, када се слави Светски дан музике.

Биг Бенд РТС-а такође прославља велики јубилеј - 75 година постојања, а читав ансамбл уводну нумеру представио је без Хаџиманова, чији се долазак чекао.

Диригент Биг Бенда РТС-а Владимир Крнетић обратио се публици и истакао овај значајан датум.

"Срећан вам свима празник музике који слави цео свет. Драго ми је да сте у оволиком броју одабрали да дођете баш на наш концерт од толико богатог избора који Београд нуди вечерас", рекао је Крнетић, познат и као солиста трубач, део овог састава и са импозантном каријером.

Диригент се похвалио да ове ноћи имају ''специјалног госта који води диван бенд већ дуже од две и по деценије''.

Тако је на сцену изашао пијаниста, клавијатуриста и композитор Васил Хаџиманов, који је за клавиром утонуо у своје композиције "Ноцтурнал Јоy" и поменуту нумеру "Цан Yоу Дуг ит?".

"Велика је част свирати са овако дивним музичарима, то је право искуство. Ово вечерас је оно што човек може само да пожели у животу. Давно сам био солиста на овако сличном концерту, али ипак са Биг Бендом РТС-а је веома посебно, не може да се упореди", надахнуто и узбуђено је говорио Васил.

На програму је била претежно ауторска музика Васила Хаџиманова, која је за ову прилику премијерно изведена у сасвим новим аранжманима, као веома динамично путовање кроз каријеру дугу три деценије.

"На концерту вечерас славимо два јубилеја, мојих 30 и 75 година Биг Бенда.

Заправо, мало је више од 30 година како се бавим музиком. Ипак сам са 17 година већ наступао са Бисером Велетанлић, делио сам сцену и са Војином Малишом Драшкоцијем. Тако да смо мало скратили да буде ето 30 година, заокружили смо", нагласио је Васил.

Васил је онда сасвим сам, без пратње Биг Бенда, одсвирао своје ремек дело "Балада за Марту", посвећено његовој ћерки, веома талентованој певачици Марти Хаџиманов, са којом често у тандему и наступа.

Публика је  уживала у динамичним композицијама током скоро два сата концерта.

Пред крај концерта Васил је позвао и чланове свог матичног састава "Васил Хаџиманов Банд", и похвалио их "да није лако издржати 26 година у овој земљи свирајући само ауторску фјужн џез музику".

 У публици је била и поменута Бисера Велетанлић, џез и шлагер дива бивше Југославије, тетка од уметника, која је на самом крају наступа загрлила Васила.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести