БРНАБИЋ ПОСЛЕ ПРЕДСЕДНИШТВА СНС Од мишљења света о бојкоту више ме интересује став грађана Србије

БЕОГРАД: Потпредседница Српске напредне странке Ана Брнабић изјавила је данас да не може да говори у име ОЕБС-а какав ће став имати према најавама дела опозиције о бојкоту избора и истакла да је више занима шта мисле грађани Србије о томе.
с
Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

"Више ме занима шта мисли наш народ о томе и како смо дошли у сулуду ситуацију да бојкотом избора прете људи који су тражили хитне те исте изборе, па ми сада те изборе имамо зато што смо им изашли у сусрет и расписали ванредне изборе за децембар 2023. године", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре после седнице Председништва СНС.

Она је рекла и да јој је тешко да поверује да би ОЕБС икада, посебно у околностима када власт константно позива опозицију на дијалог, могао да реагује другачије осим да поздрави напоре власти за проналажење компромиса.

"Тешко ми је да поверујем да ОЕБС икада, посебно у околностима у којим стално позивамо на дијалог и покушавамо да покажемо у којој мери смо спремни за договоре, у коликој мери смо флексибилни да изађемо у сусрет, да би се нашао компромис. Тешко ми је да помислим да ОЕБС тако нешто може било шта осим да поздрави", рекла је Брнабић на питање да су се у медијима појавила сазнања о томе да су готово све западне земље, укључујући и Брисел, апсолутно против идеје о бојкоту приступа на изборима.

На питање да ли има неке информације о томе какав је став шефа ОЕБС-а Јана Братуа са којим се састала, нагласила да не зна какав ће бити њихов став, и да не може да прича у њихово име.


Влада ће бити формирана у законском року

 

БЕОГРАД: Потпредседница Главног одбора Српске напредне странке и председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас, након седнице председништва СНС, да ће Влада бити формирана ускоро и да ће то бити у законском року.

Брнабић је рекла да је у овом тренутку потпуни фокус на томе да се чувају национални интереси и пружи подршка председнику Србије Александру Вучићу и читавом тиму и нагласила да је данас формирана и радна група која ће се бавити свим активностима на спречавању пријема тзв. Косова у Савет Европе.

"Када је реч о предстојећим изборима за Скупштину Града Београда, Брнабић је рекла да тешко може да поверује да ће "Србија против насиља" покушати да спречи одржавање тих избора.

"Сад би само фалило да Србија против насиља физички покуша да спречи грађане да испуне своју грађанску дужност, обавезу и част да гласају на изборима. И то на изборима које су они тражили. Које ми данас не бисмо имали да их они нису тражили. И то када су тражили и то је тада био ултиматум. Нису тражили демократски, него су рекли - Ако нам не дате изборе, ми ћемо да бојкотујемо рад Скупштине, ми ћемо да блокирамо међународне саобраћајнице, ми ћемо позвати на грађанску непослушност, ми ћемо да малтретирамо и мучимо грађане", рекла је Брнабић.


Брнабић је нагласила да је важно да се не заборави како се дошло у ову ситуацију као и да се потпуно јасно каже да они који су тражили ванредне београдске изборе сада желе да их бојкотују.

"Јер изборни услови се нису променили и бирачки списак се није променио. Ни контрола бирачког списка, ни транспарентност бирачког списка се није променила. Управо супротно, само је нешто боље", рекла је она и нагласила да је опозиција одбила понуду да раде заједно да додатно унапреде изборне услове. "Што се тиче тога да ће силом спречити изборе, то је једноставно немогуће и ја им саветујем да то не покушавају", нагласила је она и оценила да није нормално да неко каже да ће силом спречити изборе, а своју политичку групацију зову "Србија против насиља".

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести