ИЗВЕСТИЛАЦ ЕП ОДБАЦИО МОГУЋНОСТ МЕШАЊА ЕУ Билчик: Проблеме у вези са изборима решавати у институцијама Србије

БРИСЕЛ: Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да се проблеми Србије везани за изборе не могу решити унутар институција Европске уније већ се морају прво испитати унутар српских институција и изразио наду да ће Србија почети са конституисањем сопствених институција.
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Важно је да се обави институционално формирање парламента и нове владе које би требало да помогне у решавању свих системских недостатака када је реч о изборном оквиру тако да се уочени проблеми више не понове", рекао је Билчик за Јуропијан Вестерн Балканс.

Билчик, који је и посланик ЕП из редова Европске народне партије (EPP), поновио је став да се мора сачекати коначни извештај ОЕБС/ОДИХР-а "да бисмо заиста имали потпуну оцену онога што се догодило и шта треба исправити".

Он је нагласио да се мора схватити да "коначно и одлучујуће решење мора бити институционално решено унутар Србије".

"Резултати парламентарних избора су објављени и мислим да је време да нове институције почну са радом. Српски парламентарци требало би да преузму своје мандате, а влада да се формира. Земља треба све пропусте да реши путем одговарајућих институционалних канала", поручио је Билчик.

На питање о резолуцији ЕП о Србији, која би требало да буде усвојена следеће недеље, Билчик каже да оћекује да ће она бити чињенична и понудити "неке следеће кораке у контексту онога што би требало да буде учињено".

"Али, за танго је увек потребно двоје. Проблеми Србије не могу се решити унутар институција Европске уније, унутар Европског парламента", рекао је Билчик.

Упитан да ли би међународна истрага помогла у "решавању политичке кризе у земљи", Билчик је рекао да су избори одржани у Србији, "тако да их прво и пре свега треба испитати унутар саме Србије и српских институција".

"Ако постоји опште уверење да међународна заједница може помоћи олакшавању овог процеса, размислимо о томе. Али тренутно, и одувек сам то говорио, примарно институционално решење мора бити оно које се постиже унутар саме Србије", истакао је Билчик.

Навео је да то говори и због тога што, како је рекао, постоји један велики знак питања у вези са локалним изборима у Београду.

"Ту је резултат био неизвестан и тренутно постоји политички застој. Мислим да је важно да Уставни суд реши овај изазов и да сви релевантни чиниоци власти што отвореније и транспарентније поступају како би се осигурало решавање ових изазова у складу са принципима правне државе", поручио је Билчик.

Билчик је рекао да је за напредак Сбрије на путу ка ЕУ важно да се догоде две ствари.

"Прво, Србија треба да има кредибилну и стабилну владу и парламент који могу да спроводе важне домаће реформе у области владавине права, демократије, слободе медија, основних права, али и структуралне институционалне реформе. Постоји и План раста вредан шест милијарди евра који је Европска унија понудила региону Западног Балкана, од којег Србија може значајно профитирати", рекао је он.

Да би се то десило, нагласио је, Србија треба да има план и агенду реформи, као и институције, које сада имају "свеже мандате на основу избора и требало би да почну да раде".

"Друго, за напредак и веродостојне институције, Србија мора да има потпуни кредибилитет изборног процеса и оквира", рекао је он.

 Бичик је нагласио да истраге које су почеле, судски поступци који су покренути и потпуна оцена, укључујући коначни извештај ОДИХР-а, морају бити основа за решавање свих проблема, тврдњи и питања у вези са оним што се догодило 17. децембра, и шта се дешавало од тада.

"То је изузетно важно. Мислим да то у свим институцијама у Бриселу схватају", рекао је Билчик.

Он је додао да Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) мора да почне да ради, а да би се то десило, Србија треба да почне потпуно да примењује и неке нове законе, укључујући и оне медијске.

Додао је да Србија мора да донесе јасну одлуку, односно да ли жели потпуно и доследно да ради на својој европској будућности, и поручио да "било чија антиевропска реторика не помаже, јер не придобија пријатеље или партнере у ЕУ, Бриселу и другим европским институцијама".

Билчик је изнео и тврдњу да Русија наставља да има прекомерну улогу на Западном Балкану, и у Србији посебно и да, ако се неко мешао у изборни процеес, то је Москва.

"Ово би требало да буде још један разлог за Србију да ради на својој европској будућности и на свом сувереном и независном приступу према европској будућности", поручио је Билчик.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести