Избори за националне савете мањина

У Србији се одржавају избори за националне савете националних мањина, а бирачи који своје савете бирају на непосредним изборима моћа ће да гласају на 881 месту која су отворена јутрос од седам сати.

13.50 - Избори у Бору, Мајданпеку и Неготину теку без проблема.

13.30 - У подне су у просторијама Скупштине Србије почеле електорске скупштине на којима ће се бирати национални савети Хрвата, Црногораца и Македонаца. За избор је регистровано 313 електорских пријава.

12.48 - Избори за савете националних мањина у Димитровграду, граду са већинским бугарским становништвом, одвијају се без проблема, изјавио је данас Танјугу координатор радног тела за спровођење избора у том граду Велин Николов.

12.12 - Највећа излазност на изборе за савете националних мањина је у Новој Вароши, 3,82, одсто, а укупна излазност до девет сати у шест санџанчких општина је 2.40, подаци су Цесид-а у коме наводе да је једино у општини Тутин досло до озбиљног инцидента. "Укупна излазност до девет сати износи 2.4 одсто, а по општинама највећа излазност је у Новој Вароси 3.82, у Новом Пазару 2.13, Прибоју 3.76, Пријепољу 2.29, Сјеници 3.19 и Тутину 2.26", рекао је представник Цесид-а Бојан Клачар.

11.32 - Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак позвао је данас представнике националних мањина да изађу на изборе за савете националних мањина оцењујући да је у првом сату излазност била симболична.

11.01 - Заменик председника РИК-а Иван Шебек изјавио је данас да су сва бирачка места, 881 њих, отворена јутрос у седам сати, а да се догодио инцидент у Тутину где је члан бирачког одбора поцепао бирачки списак након чега је интервенисала полиција. "Нажалост има проблема на општини Тутин. На бирачком месту 36, место Рибарићи дошло је до инцидента у коме је члан бирачког одбора поцепао бирачки списак. Интервенисала је полиција", рекао је Танјугу Шебек.

10.33 - Повреник Репбличке изборне комисије за Нови Сад Борко Дунђерски изјавио је данас да је свих 21 бирачких места у Новом Саду за изборе за чланове Савета националних мањина отворена по плану и седам часова и да није било никаквих проблема.

10.26 - Свих 69 бирачких места у Суботицу јутрос је као што је било и предвиђено отворено у седам часова, на којима више од 37.000 грађана има право гласа на изборима за националне савете националних мањина. Према речима председница Радног тела за спровођење избора на територији Суботице Марије Ушумовић Давчик, избори теку без проблема.

10.00 - У Косовској Митровици одржавају се избори за националне савете националних мањина а право гласа на бирачком месту које је јутрос отворено у овом граду на северу Косова има 405 бирача албанске, бошњачке и ромске националности.

8.59 - Председник Савеза Војвођанских Мађара Иштван Пастор гласао је јутрос на изборима за националне савете националних мањина.

8.04 - У Крагујевцу су јутрос у седам сати отворена два бирачка места на којима право да гласа за чланове националних савета националних мањина има укупно 1.348 бирача.

7.50 - Роми, најбројнија национална мањина у Поморавском округу, почели су јутрос гласање за Национални савет, на шест бирачких места, која су отворена у седам часова.

Право да гласа има 456.444 бирача уписаних у посебан бирачки списак.

Републичка изборна комисија прогласила је 82 листе за избор 17 националних савета националних мањина које су оствариле право да своје савете бирају на непосредним изборима, а регистровано је 313 електорских пријава за избор националних савета Македонаца, Хрвата и Црногораца који ће савете бирату путем електорске скупстине.

За електорске изборе уписано је 32.775 бирача, а за црногорску електорску скупсти пријављено и верификовано 97 електора, за хрватску 132 и за македонску 84.

Иначе највећи број листа за непосредне изборе имају припадници ромске заједнице, чак 10, следе Буњеваци - са девет, док је за избор румунског и русинског савета проглашено по седам листа.

По пет листа имају припадници Албанаца, Грка, Словака и Украјинаца, док ће Мађари, Немци, Ашкалије, Бугари и Власи своје представнике у савете националних мањина бирати са по четири изборне листе.

Три изборне листе имају Египћани, а по две Бошњаци, Словенци и Чеси који живе у Србији.

За изборе за чланове Националног савета албанске националне мањине су проглашене листе: Демокртаска партија - др сц Нагип Арифи, Коалиција уједињених Албанаца, ''''Коалиција за права Албанаца'''', "Нагиб Таипи'''' и За будућност Албанаца у Србији - Севдаил Исеини.

Збирну изборну листу кандидата за изборе за чланове Националног савета ашкалијске националне мањине чине Акалије за напредак - Абедин Топлица, Ашкалије: "Идемо даље" - Афродита Демир, Ашкалије, али заједно - Иљаз Рамадановић и Ашкалије за боље сутра - Зијадин Салиху.

РИК је за изборе за чланове Националног савета бошњачке националне мањине прогласио листе "За Бошњаке, Санџак и муфтију'''' и ''''За бошњачко јединство - др Сулејман Угљанин", док је за за избор чланове Националног савета бугарске националне мањине прогласио листе - Будућност у коју верујемо" - др Владица Димитров, Коалиција Бугара у Србији - Зоран Петров, "Владимир Захаријев - То смо ми - од срца, за бољитак свију нас где год да смо" и Напред - Соња Станулов.

За избор Националног савета буњевачке националне мањине проглашене су листе - Савез бачких Буњеваца - Мирко Бајић, Буњевци - мр Сузана Кујунџић Остојић, Буњевачка народна листа - Бранко Покорнић, Буњевачка матица - Марко Марјанушић, "И Буњевци су грађани Србије'''' - Мирјана Саванов, Буњевачки културни центар - Буњевачки глас за све нас проф. др. Етела Јеринкић, "Буњевачка лига" Бранко Тот, Удружење грађана "Буњевацко коло" Сомбор, Александар Бошњак и Буњевачка странка - Срђа Еветовић.

За изборе за чланове Националног савета влашке националне мањине РИК је прогласио листе Власи за Србију - Србија за влахе Радиша Драгојевић, Удружење "Гергина" Неготин - Примаријус др Синиша Челојевић, Покрет влашког уједињења - Слободан Перић и Г. Г. "Заједница Влаха Србије - Драган Демић".

На збирној изборној листи кандидата за изборе за чланове Националног савета грчке националне мањине су: "И Грци су грађани Србије'''', "Са Га По - Српско Грчко Пријатељство", Родифцис-Нађ Петар, "Калимера Србијо-Грци и потомци", Др Цхристос Алексопоулос, Заједница Грка Србије Елефтериос Ванизелос-Београд Пападопулос Димитриос и Грци Србије-Василиос Провелегкос.

РИК је прогласио и Заједно за боље сутра, За још бољу будућност - Агим Ајра и "Да се знамо.Незир Кељменди" за избор египатског националног савета и ''''Мађарска слога'''', ДЗВМ - Чонка Арон, ''''За Мађаре на други начин-Фодор Ласло'''' и Мађарска Лига - Нова мађарска алтернатива-Тибор Ваш за национални савет Мађара.

За избор немачког националног савета проглашене су листе - Подунавски Немци Војводине, "Герхард" подунавске Швабе - заједно, Антон Бек, Немачка листа - Рудолф Вајс и Подунавске Немице.

РИК је за избор ромског националног савета прогласио листе - Савез за промене - људи по мери човека, "Наша ромска листа - Душко Јовановић", Асоцијација Рома Србије - Владан Станојевић, Правда и истина за сваког Рома Тане Куртић, "Англунипе-Напредак" Драгољуб Ацковић, Група бирача - Роми за Европу, Роми за Србију-Србија за Роме, ''''Роми грађани и грађанке Србије - Срђан Шајн'''', Роми за бољу будућност и "Ромски глас за Европу''''.

Збирну изборну листу кандидата за изборе за чланове Националног савета румунске националне мањине чине Уједињена листа - Даниел Петровић, "Иницијатива Румуна из Србије'''' - Бојан Барбуцић, Заједница Румуна - Стеван Михајлов, Независни Румуни Србије - др Доринел Стан, Румуни за национално помирење - Јон Чизмаш, Све За Отаџбину - Јонел Оморан и Уједињени Румуни - Тодорел Раша.

РИК је за русински национални савет проласио "Русинску лигу'''' Олена Папуга, "За Руски Крстур - Жељко Ковач", "Заједно за Русине - Славко Рац", "Ја Русин", "Русинска омладина", "Млади за будућност" и Русинска иицијатива, Никола Шанта.

Збирну листу за Национални савет словачке националне мањине чине "Словачки идентитет" - Ана Томанова Маканова, Лига Словака Војводине - Јан Брна, "Матица Словачка у Србији - За словачки идентитет'''' Катарина Мелегова-Мелихова, Словци напред! - Павел Сурови и Словачка странка - Јан Паул.

РИК је прогласио листе Словенци заједно и Сви заједно Зоран Јовичић за избор словеначког националног савета и листе Калина -Петар Закамарок, Украјинци заједно - Стефан Семјанив, Сењук - Михајло Летвенчук, Група бирача ''''Правда" - Далибор Пјекни и Украјинска листа "Кобзар" - Миро Калењук за избор украјинског националног савета.

За избор чланове Националног савета чешке националне мањине РИК је прогласио листе Чеси заједно Штефан Клепачек и Чеси Србије - др Јоже Сивачек.
 

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести