Очекујем више уздржаности у даљем признавању Косова

БЕОГРАД: Академик и професор Међународног права Тибор Варади, после каталонског референдума, очекује убудуће мало више уздржаности код даљег признавања Косова, али не и преиспитивање одлука о његовом признавању.
Tibor Varadi  Foto:  Tanjug/ Andrej Pap
Фото: Тибор Варади Фото: Танјуг/ Андреј Пап

Вероватно неће у скорије време бити новог признавања Косова. Не верујем да ће се питање преокренути и да ће повратак Косова бити стављен на преговарачки сто, нагласио је он за РТС.

Варади очекује убудуће да ће, због паралеле са Каталонијом, бити више разумевања за положај Србије. 

Не очекује корените промене у посматрању Косова, али каже да је врло вероватно да ће за пријем у Унеско бити много више уздржаних, јер ће та паралела са Каталонијом бити присутнија.

Упитан да ли очекује да ће нека од држава ЕУ рећи да је погрешила што је признала Косово, Варади је рекао:
Замисливо јесте, али сматрам да то није вероватно.

Варади каже да постоји велика сличност између Каталоније и Косова: 

Постоји много сличности између Каталоније и Косова, има и неких разлика. Чињеница је  да ни Устав Србије ни Шпаније не допушта одвајање, сецесију ни након референдума, ни на други начин, појаснио је Варади.

Подсећа да, рецимо, Устав Канаде или Велике Британије допуштају такву могућност. То што се наведено као аргумент да је Каталонија унутар ЕУ, он не сматра да је павно релевантно. 

Нешто што има мало више подлоге, ту се говори о томе да је на Косову била укинута аутономија, да је било репресије и рата. Велико је питање да ли је у том случају сецесија једина правна последица и једина санкција, нагласио је он.

Председница владе сутра ће у Брисел однети писмо од које Београд од ЕУ тражи одговоре на питање по чему се случај Каталоније разликује од Косова осим по томе што је Каталонији одржан референдум док је Косово независност прогласило Декларацијом без референдума.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести