Посланици Скупштине Војводине о Декларацији о заштити животне средине

НОВИ САД:  Посланици Скупштине Војводине расправљали су данас о Декларацији о заштити животне средине, на основу које ће након усвајања бити спроведено низ мера и пројеката.
skupstina vojvodine, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да Декларација не говори о укупној суми новца која ће за ове намене бити издвојена, али да су неки пројекти, како каже, већ у току, те да ће у будућности бити уложена значајна средства за заштиту животне средине. 

Према његовој оцени ова је област изузетно важна, посебно с обзиром да је јасно да последњих деценија о њој уопште није вођено рачуна.

"У тексту Декларације ћемо разрађивати кроз конкретне мере и пројекте у наредном периоду, јер желимо да унапредимо систем и квалитет у области животне средине у свим сегментима, од образовања најмлађих, припремамо посебне акције, учествоваће невладин и цивилни сектор. Припремићемо пројекте за изградњу одговарајућих постројења који нам недостају у сектору заштите животне средине", рекао је Мировић.

Он је напоменуо и да су стигла само два амандмана, која су више техничке природе.

"Ово није посао који ћемо проводити наредних годину, две, већ стратегија за борбу за бољи живот. Ми смо последњих година, поготово ове 2019. издвојили значајна средства и почеће изградња три пречистача отпадних вода, од којих ће један финансирати Влада Србије", рекао је Мировић.

Опозиционе партије у покрајинском парламенту најавиле су пре почетка седнице да неће подржати Декларацију, док је посланичка група Лиге социјалдемократа Војводине оценила да је Декларација потпуно непотребна. 

Они сматрају да је довољно примењивати постојеће законе, тражити нове ингеренције, повећати средства и поштовати међународне конвенције које је Србија ратификовала, у оквиру поглавља 27.

Како је рекао Роберт Колар, члан посланичке групе ЛСВ у Скупштини Војводине, Декларација је непотребна, јер ингеренције секретаријата за заштиту животне средине далеко су веће од ингеренција других секретаријата, али их он не испуњава довољно како би грађани желели. 

"Ако владајућа већина није задовољна ингеренцијама Покрајине у овој области, могу да иницирају измену закона и траже веће надлежности. Ни у оквиру постојећих буџета нису испунили оно што су обећали, попут великог бачког канала, Националног парка Фрушка гора, НИС-а и експлоатације нафте", навео је Колар. 

Приметио је и да секретаријат добија мање новца за пошумљавање, а да би било нормално да добија више, те због свега тога ЛСВ сматра да је Декларација "празна прича". 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести