ПРЕДСЕДНИК КИНЕ СТИГАО У БЕОГРАД Си Ђинпинг дочекан уз највише почасти ЖИВЕЛО ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО(ФОТО)

Вечерас у 21 час на Аеродрому „Никола Тесла“ приређен је свечани дочек за председника Народне Републике Кина Си Ђинпинга.
1
Фото: РТС, скриншот

У пратњи више од 400 службеника, Ђинпинг стигао је у дводневну посету Србији, на позив председника Србије Александра Вучића, пошто га је претходно у Паризу угостио француски председник Емануел Макрон.

Си Ђинпинг је у посету стигао у пратњи супруге Пенг Лијан, а дочекали су га председник Вучић и супруга Тамара.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

До аеродрома су авион с кинеским председником допратили наши војни "мигови 29".

Председник Србије Александар Вучић поручио је кинеском председнику да је овом посетом учинио огромну част српској земљи и народу, који искрено воли Кину и цени пријатељство те земље.

"Поштовани председниче Си, уважени пријатељу, добро нам дошли у Србију!

Овом посетом учинили сте огромну част нашој земљи и народу, који искрено воли Кину и цени пријатељство Ваше велике земље. Визија света за коју се залажете, дала је инспирацију и снагу и нашој малој земљи која данас храбро и поносно корача путем напретка и успеха", написао је Вучић на својој Инсатграм страници "будуцностсрбијеав".

Вучић је Сију поручио да Србија жели да искреним гостопримством узврати макар малим делом за сву подршку коју кинески председник несебично пружа Србији.

"Живело челично пријатељство Србије и Кине, које се калило у тешким временима и које ћемо наставити да чувамо кроз узајамно поштовање, разумевање и чврсту подршку", закључио је Вучић.


Отварамо ново поглавље у односима две земље

Председник Народне Републике Кине Си Ђингпинг поручио је вечерас, по доласку у Београд, да је челично пријатељство Србије и Кине пустило дубље корење у срцу два народа и да је уверен да ће ова посета бити плодоносна и отворити ново поглавље у односима две земље.

"Кина и Србија су једна другој пружиле чврсту подршку у питањима која се тичу наших суштинских интереса и великих брига. Заједнички смо подржавали међународну правичност и правду и допринели својим уделом у промовисању мира и развоја у свету", истакао је Си у саопштењу које је издала Амбасада Кине у Србији.

Он је истакао да му је велико задовољство да дође у државну посету Републици Србији на срдачан позив председника Александра Вучића и, у име кинеске владе и народа, упутио срдачне поздраве и најбоље жеље пријатељској влади и народу Србије.

"Кина и Србија имају дубоко традиционално пријатељство. Наши билатерални односи издржали су тест променљивог међународног окружења и постали леп пример међудржавних односа. Од успостављања свеобухватног стратешког партнерства 2016. године, билатерални односи су остварили историјске резултате. Две земље везује чврсто политичко узајамно поверење и постигле су плодне резултате у висококвалитетној сарадњи „Појас и пут“, поручио је Си.

Он је подсетио да су се две земље договориле о свеобухватном међусобном изузећу од виза, отвориле директне летове и потписале споразум о слободној трговини, а да размена међу људима постаје све снажнија.

"Стојећи на новој историјској почетној тачки, Кина ће радити са Србијом како би заједно остала посвећена првобитној тежњи и заједно напредовала у отварању новог видика у сарадњи Кине и Србије са јачим замахом, већим обимом и вишим квалитетом", навео је председник Кине.

 Нагласио је да се радује што ће ову посету искористити као прилику за детаљну размену мишљења са председником Вучићем о билатералним односима и другим питањима од заједничког интереса, обновити пријатељство, планирати сарадњу, истражити развој и израдити нови план за развој билатералних односа.

"Уверен сам да ће ова посета бити плодоносна и да ће отворити ново поглавље у односима Кине и Србије", поручио је Си.


Ово је први пут да Си Ђинпинг долази у Европу од пандемије коронавируса. После Србије, Ђинпинг иде у Мађарску.

Кинеског председника дочекују малишани у народним ношњама, чланови ансамбла "Коло", носећи заставице Србије и Кине.

У шпалиру, поред црвеног тепиха, обавезног дела протокола дочека високих државника, стоје гардисти.

Oсим председника Вучића, кинеског председника дочекују премијер Милош Вучевић, председница Народне скупштине Ана Брнабић, некадашњи председник Србије Томислав Николић, амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић и кинески амбасадор у Београду Ли Минг са супругом.

Чланови Националног ансамбла "Коло" извели су сплет народних игара.

Фото: РТС, скриншот

Како је речено, током посете високог госта потписаће се више од 30 трговинских уговора и споразума, а двојица лидера разговараће о широком спектру тема - од политичких, економских и технолошких до сарадње у области културе.

Биће организован и свечани ручак: кинески председник ће имати прилику да проба српска јела и вина, а биће уприличен и музички програм на српском и кинеском језику, који ће бити завршен песмом "Ово је Србија".

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Портпарол Министарства спољних послова Кине Лин Ђијан рекао је прошле недеље да ће Ђинпинг током посете Београду "изнети своје мишљење о односима Кине и Србије и међународним и регионалним питањима од заједничког интереса", као и да ће "зацртати курс будућег развоја билатералних односа".

Фото: РТС, скриншот

Раније данас, у Србију су стигли чланови кинеске делегације, министри и представници институција. Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали је, заједно с министром трговине Томиславом Момировићем, сачекао је прве госте из Кине и поздравио их на аеродрому.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Очекује се да кинески председник отвори Кинески културни центар у Београду, који је изграђен на месту бомбардоване амбасаде Кине, и у којој су 7. маја 1999. погинула три кинеска новинара.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести