ПРОСЛАВА ДАНА ЕВРОПЕ Вучић: ЕУ стратешко опредељење Србије које се неће мењати, ОСТАЈЕМО НА ЕУ ПУТУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је чланство у Европској унији стратешка и стална позиција Србије која се неће мењати у складу са дневном политиком.
v
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Говорећи на свечаном пријему поводом прославе Дана Европе, коју је у Ботаничкој башти организовао шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре, Вучић је рекао да је то некада мање, а некада више популарно, али да се неће мењати.

"Верујем да и ми можемо да допринесемо, бар у неким стварима, ономе што је добро за Европу. Да, мислимо да припадамо Европи, мислимо да је Европа наша кућа и Србија ће бити на Европском путу, било то популарно или не. Некада је мање, некада је више популарно, али је то наша стратешка и стална позиција која се неће мењати у складу са дневном политиком", поручио је Вучић.

Додао је да се, у складу са том поруком, нада да ћемо имати и више добрих порука из Брисела у наредном периоду, пре свега што се тиче отварања даљих кластера, даљег напредовања Србије на Европском путу.

"А ми ћемо морати да се потрудимо да важне услове, реформске услове, испунимо и у погледу владавине права, слободе медија. Мислим да је важно да ми наставимо са нашим реформама и да испунимо оно што сте ви назвали условима и сигуран сам да ће влада Милоша Вучевића уложити огромну енергију у испуњавање тих задатака. А вама хвала што о Србији бринете, што Србију поштујете", рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно да спроводимо реформе, да у многим областима не заостајемо за ЕУ, али да има још доста тога.

"Не желим да говорим, али чак и ако нисмо добри колико бисте ви волели, нити слушамо беспоговорно колико би можда било боље по нас, али верујем да гордост и ароганцију ви више, а ми мање, нисмо могли да оставимо по страни и да причамо о будућности и томе шта је пред нама", рекао је Вучић.

"Мислимо да припадамо Европи и бићемо на европском путу, то је наша стратешка и стална позиција коју нећемо мењати", рекао је Вучић. Нагласио је да Србија изузетно поштује ЕУ и да желимо да јој се приближимо што је могуће пре. "Наставићемо да радимо. И вама лично, драги Емануеле, много хвала на посвећености, много хвала на напорном раду, много хвала што понекад разумете и нашу каприциозност и хвала што се тако бескомпромисно залажете за бољу позицију Србије", рекао је Вучић.

 Он је у своје и име грађана Србије још једном честитао свима Дан Европе, као и грађанима Србије који желе да буду део Европе.

"Мислимо да припадамо Европи и бићемо на европском путу, то је наша стратешка и стална позиција коју нећемо мењати", рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија изузетно поштује ЕУ и да желимо да јој се приближимо што је могуће пре.

"Наставићемо да радимо. И вама лично, драги Емануеле, много хвала на посвећености, много хвала на напорном раду, много хвала што понекад разумете и нашу каприциозност и хвала што се тако бескомпромисно залажете за бољу позицију Србије", рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Раде Прелић


Жиофре позвао Србију да се придружи европској породици

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре изјавио је данас поводом Дана Европе, дана који слави мир и јединство, да је ЕУ потпуно посвећена подршци грађанима Србије да се придруже великој, европској породици којој припадају.

"Придружите нам се у изградњи нашег дома, да заједно градимо европски дом који може да сарађује у овим све сложенијим изазовима у свету, да градимо наш европски дом у којем желимо добродошлицу новим чланицама", рекао је Жиофре на свечаном пријему поводом Дана Европе.

Жиофре је нагласио да се радује сарадњи са новом Владом Србије и у контексту актуелних реформи и додао да рачуна на власт Србије и њене грађане дасе придруже у изградњи европског дома.

Скуп поводом дана који слави мир и једиство организовао је шеф делегаиције ЕУ Емануле Жиофре а присуствују му бројне званице међу којима је и председник Србије Александар Вучић.


Фото: Танјуг/Раде Прелић

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствује свечаном пријему поводом прославе Дана Европе у Ботаничкој башти "Јевремовац".

На пријему је велики број званица, укључујући премијера Милоша Вучевића и председницу Народне скупштине Ану Брнабић.

Ту су бројне важне личности попут амбасадора Француске и Италије, потом Горан Весић, Маја Поповић, Владимир Лучић, Мирсад Ђерлек, Усаме Зукорлић, Павле Грбовић.

Девети мај се од 1950. године обележава као Дан Европе, као сећање на декларацију коју је објавио министар спољних послова Француске Роберт Шуман и у којој је позвао на успостављање новог поретка без сукоба међу европским земљама.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести