Скупштина Косова усвојила законе о оснивању војске

ПРИШТИНА:  Косовска скупштина је брзнски у првом читању усвојила сва три владина предлога закона о трансформацији Косовских снага безбедности у Косовске безбедносне снаге, односно војску.
Skupština Kosova, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ
Фото: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Доношењем ових закона, парламент је практично усвојио законе о оснивању војске мимо косовског устава.Закони су усвојени пошто су посланици Српске листе саопштили да се противе њиховом усвајању, а након тога су и напустили салу.

У невероватно кратком року косовска скупштина је изгласала сва три предложена закона о трансформацији КБС у војску.

Први пут након дуже времене парламент је успео да око неког питања уједини ставове власти и опозиције, која углавном бојкотује рад скупштине, а њихови захтеви су најчешће да влада поднесе оставку због нефункционалности и расписивање ванредних парламентарни избори.

Трећи закон је усвојен са 96 гласова, а реч је о акту који регуише опште услове у служб, као и услуга заснованих на принципу законитости, професионалности, команде, дисциплина, поштовање, част, информације о складиштењу, комуникације, недискриминације и једнаких могућности, политичке непристрасности, транспарентности и одговорност.

Овај законски акт дефинише опште критеријуме за услуге, параметре услуга, трајање услуге, развој каријере, прекид службе, статус члана КСБ-а, права и обавезе чланова и друга питања унутар службе.

Други по реду усвојени закон односи се на надлежности, организацију и функционисање КБС. За тај закон је од 100 присутних посланика у сали, од укупно 120, гласало њих 98, пренела је приштинска ГазетаЕxпреш.

Реч је, како се наводи, о закону који дефинише надлежности, организацију и функционисање КБС као "мултиетничке, професионалне, наоружане и овлашћене силе да служи у земљи и иностранству, у складу са уставним и законским мандатом у одбрани територијалног интегритета, грађана, имовине и интереса Републике Косово и која подлеже демократској грађанској контроли".

Претходно, посланици су усвојили закон о трансформацији Министарства КБС у Министарство одбране.

За овај закон гласао је 101 посланик од 102, колико их је било присутно у сали.

Ђурић: Одлука Приштине може да има несагледиве последице

БЕОГРАД: Одлука покрајинског парламента у Приштини о усвајању сета закона о трансформацији такозваних Косовских снага безбедности, односно увод у стварање такозване војске лажне државе Косово може да има несагледиве последице по безбедност у региону, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је у изјави Танјугу поручио да Београд захтева и очекује оштру реакцију међународне заједнице која има овлашћења и морално је и политицки одговорна да спречи даљу ескалацију и милитаризацију региона.

“Србија ће штитити своје интересе на целој својој територији и штитиће права и безбедност свих својих грађана, без обзира на све покушаје да се дође до ескалације и дестабилизације”, рекао је Ђурић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести