Страначка припадност пут за добијање новца

Паре из буџета Војводине за извођење јавних радова добило је на конкурсу покрајинског секретаријата за привреду 22 удружења која су у директној вези са Демократском странком и покрајинским властима,

рекао је на конференцији за новинаре посланик Српске напредне странке у Скупштини Војводине Дамир Зобеница, који је и потпредседник Извршног одбора странке. Он је изразио сумњу да је број тих удружења већи, с обзиром на то да су напредњаци до података дошли делимичним увидом у целокупну конкурсну документацију, односно до података су дошли упоређивањем података са АПР-а са подацима сајта Покрајинске владе на којем су 6. маја објављени резултати конкурса. Из буyета је укупно додељено 119 милиона динара, од тога организације о којима је реч добиле су 26 милиона.

Зобеница није тврдио да је тиме прекршен закон и није спорио то да чланови политичких организација учествују на јавном конкурсу, али је изразио неслагање са тим да критеријум за доделу средстава из буyета буде блиска повезаност или припадност некој странци. То је неморало, рекао је он и позвао медије да учествују у истраживањима и да укажу на такве и сличне проблеме.

- Готово сам сигуран да нису прекршили закон јер Пајтићев режим је 15 година на власти и много су искусни да би направили грешку, али се поставља питање морала – нагласио је Зобеница.Додао је да из овог примера доделе пара се види да се режиму Бојана Пајтића приближава крај и да се из “све снаге упиру да што више средстава стрпају себи у yеп.”  Он је појединачно навео удружења, којима је на конкурсу додељен новац, а која су у блиској вези са демократама или покрајинским властима, коју чине Демократска странка, Лига социјалдемократа Војводине и Савез војвођанских Мађара.

Тако је 750 хиљада динара додељено удружењу “Тамишки еко покрет” чији заступник је Александар Рудић, члан и функционер ЛСВ-а. Студентска организација Дебељача добила је 350.000 динара. Ту организацију заступа Золтан Чаки, који је био кандидат ДС-а за одборника у Ковачицу на изборима 2012. године. Центару за подршку женама из Кикинде, који заступа истакнута чланица ДС-а Марија Срдић, додељено је 1.050.000 динара, док удружењу Еколошки покрет из Ковачице 229.500000 динара. Ово удружење застуа Марина Бенка, која је била кандидаткиња за одборника ДС-а у Скупштину општину Ковачица пре три године. Наводећи организације, Зобеница је приметио да је посебно карактерисично то што је удружење Грађанска иницијатива добила 950.000 динара а регистровано је само два дана пре расписивања конкурса. Грађанска мрежа за одрживи развој из Куле, чији заступник је Драган Обрадов, секретар ОО ДС Кула добила је 704.000 динара. Обрадов је био и донатор ДС-а. Удружењу ДМО- Нови Кнежевац, чији је заступник члан ДС-а Дамир Таљаи, који је и локални функционер странке додељено је 2.400.000 динара. Такође је из Новог Кнежевца и Тениски клуб “Обилић” кога заступа члан ДС-а Саша Нецков, члан општинског већа општине. Тениском клубу је додељено 488.887 динара.

Центру за развој, едукацију и промоцију “Цреп” из Новог Сада, који је регистрован 5. новембра прошле године додељено је 258.745 динара. Удружење грађана “Романо англунипе” из Пећинаца добило је 1.080.000 динара. Удржење заступа кандидат ДС-а за одборнике у СО Пећинци прошле године. Удружење “Сунцокрет Пећинци” добило је 733.552 динара. Заступник удружења је Драгица Петковић, члан ДС-а и бивши локални функционерка странке и кандидаткиња ДС-а за одборника у СО Пећинци прошле године. Центар за развој општине Пландиште, којег заступа члан и одборник ДС-а Горан Латковић добио је 1.250.000 динара, док Омладински клуб из Руме, кога заступа члан ДС-а и председник Клуба демократске омладине Рума добио је 1.373.728 динара. Удружењу грађана “Сомборска иницијатива” додељено је 1.300.000 динара. Заступник удружења је члан ДС-а и председниица Клуба демократске омладине Сомбор Маријета Штампфер, док Удружење “Старих и уметничких заната” из истог града, које предводи Едита Бенедикт Рацић, чланица ЛСВ-а добило је 310.000 динара. Удружење жена “Гаковачка” такође из Сомбора добило је 1.400.000 динара, а заступа га Славица Јокић, потпредседница Извршног одбора ГО ДС-а у том месту. Удружењу жена “Удахни живот” из Станишића додељено је 730.000 динара. То удружење заступа Љиљана Гусић, члан ДС-а и бивши локални функционер ДС-а у Сомбору.Удружење “Бељанска бара” из Србобрана добило је 775.000 динара, а заступа га члан и функционер ЛСВ-а Александар Јојкић. Удружењу “Центар за помоћ апатичној омладини” из Суботице кога заступа члан Градског одбора ДС-а Борис Буквић у том месту  додељено је 457.000 динара. Еколошка омладинска алтернатива из Темерина кога заступа члан Главног одбора ДС-а Данило Бобић добила је 600.000 динара. Удружењу “Креативни социјални покрет” из Титела, кога заступа Арамбашић, члан и функционер ДС-а додељено је 1.100.000 динара.

Ержебет Марјанов
 

Чланови из Житишта

Федерација омладинских невладиних организација за развој руралних средина ФОНОРС из Житишта добила је  6.000.000 динара. Федерацију зступа Диана Салак, члан породице Игора Салака покрајинског посланика ДС-а и председника општинског одбора странке у Житишту, док је Удружење грађана “Инфо центар” из истог места добило је 1.300.000 динара. То удружење заступа члан и донатор ДС-а Бојан Марчета.
 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести