Вучић данас с Мурму, одржава се и српско-индијски пословни форум

БЕОГРАД: Председница Републике Индије Дроупади Мурму борави у званичној посети Републици Србији до 9. јуна, а данас ће се састати са председником Србије Александаром Вучићем.
v
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Србија је друга земља коју посећује откако је ступила на дужност у јулу прошле године.

Програм посете предвиђа церемонију свечаног дочека испред Палате Србија (10.30), састанак у ужем формату председника Александра Вучића и председнице Републике Индије Дроупади Мурму (10.45), као и пленарне разговоре делегација Републике Србије и Индије предвођене председником Републике Србије Александром Вучићем и председницом Републике Индије Дроупади Мурму (11.05).

Како је саопштила Служба за сарадњу са медијима Председника Републике, након изјава за медије Вучића и Дроупади Мурму, следи српско-индијски пословни форум.

Како се наводи на сајту Википедија, Друпади Мурму рођена је као Пути Биранчи Туду, 20. јуна 1958. године у Мајурбанџ, а на функцију 15. председнице Индије је од 25. јула 2022. године. Чланица је Индијске народне партије.

Прва је особа која припада племенској заједници и друга жена након Пратибе Патил на тој функцији, а такође је најмлађа особа на функцији председника.

Дроупади Мурму је у политику ушла 1997. године, када је као независна кандидаткиња дошла до Градског већа Раирангпура, а потом се придружила Индијској народној партији, наводи се на сајту Википедија и додаје да је пре тога била учитељица.

Била је и гувернерка индијске савезне државе Џарканд и на тој функцији била шест година.

У председничкој изборној трци 2022. године као кандидаткиња Националне демократске алијансе победила је опозиционог кандидата Јашванта Синху.

Дроупади Мурму се након завршетка студија удала за банкара Шајама Чарана Мурмуа са којим је имала два сина и ћерку.

Међутим, за неколико година изгубила је супруга, синове, мајку и брата.

Најпре је 2009. године њен син Лаксман преминуо под мистериозним околностима, а потом је 2012. године у саобраћајној несрећи страдао и њен други син, док је 2014. године њен супруг умро после срчаног удара.

Председница Индије Мурму допутовала је јуче у Београд, а њу је дочекао председник Републике Србије Александар Вучић.

Publisher ID
jasna.budimirovic
Created
Thu, 06/08/2023 - 08:52
Media name
v

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести